Десетки хиляди ливанци излязоха в неделя по улиците, за да призоват за оставка на правителството, определяно от тях като неспособно и корумпирано и като виновно за лошото състояние на икономиката, предадоха Франс прес и ДПА, съобщава БТА.

Протестите обхванаха много градове, включително столицата Бейрут и парализираха страната. Недоволството тръгна като реакция след решение за облагане на обажданията по мобилното приложение "Уотсап" (WhatsApp). Решението беше отменено незабавно под натиска на улицата. Но протестите не бяха прекратени, като исканията на демонстрантите се разшириха. Те основно настояват да се сложи край на широко разпространената според тях корупция, която унищожава икономиката. Протестите обединяват работници, университетски преподаватели, търговци, студенти, младежи и възрастни, от всички вероизповедания.

Демонстрантите са се зарекли да продължат мобилизацията си въпреки оставката късно снощи на четирима членове на правителството от християнската партия "Ливански сили". Ливанците страдат от високи данъци и тежки икономически условия в силно задлъжнялата страна.

Премиерът Саад Харири даде в петък на партньорите си в правителството срок от 72 часа да намерят решение на икономическите трудности в страната, без да въвеждат нови данъци. Политически наблюдатели са на мнение, че евентуална оставка на правителството ще тласне страната към политически вакуум в продължение на месеци, отбелязва ДПА.

Асоциацията на банките в Ливан и училищата обявиха, че ще останат затворени утре. Ръководителят на движението Хизбула Хасан Насралла, чието движение е част от правителството, предупреди вчера, че промяна в правителството само ще влоши положението.

Ливан е под натиска на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) да вземе мерки за драстични икономии в замяна на финансова подкрепа. Страната е с един от най-големите държавни дългове в света, равняващ се на около 150 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Над една четвърт от населението живее под прага на бедността по данни на Световната банка.

В неделя Ройтерс съобщи, че премиерът Саад Харири е договорил пакет от реформи с управленските партньори. Агенцията се позова на официални източници. Утре се очаква правителствено заседание, на което да бъдат одобрени реформите. Те предвиждат да бъдат намалени с 50 процента заплатите на сегашни и бивши служители и да бъдат предоставени 3,3 милиарда долара от банките, за да се постигне "почти нулев дефицит" в бюджета за 2020 г.

Реформите също така включват план за приватизация на телекомуникационния сектор на Ливан и значителни промени в електроенергийната сфера.
Според цитираните източници бюджетът няма да включва никакви допълнителни данъци или такси. Предвижда се също така да се създадат в кратки срокове нови органи за регулация и прозрачност, които да надзирават плановете за реформи.