Красимир Балъков вече не е национален селекционер. Той е подал оставка на днешното заседание на Изпълкома на БФС. Тя е втората - след тази на Борислав Михайлов.

Вицепрезидентът на централата Михаил Касабов ще бъде и. д. до свикването на извънреден конгрес. Дата ще бъде насрочена на следващо заседание - когато Касабов вече ще е легитимно вписан като временен бос. Както се очакваше, целият ИК на БФС хвърли оставка. Форумът вероятно ще бъде свикан през февруари 2020 г.

Касабов (в средата долу) заяви, че няма амбиции да се кандидатира на конгрес, както и Атанас Фурнаджиев (вдясно), който подаде оставка като вицепрезидент вчера. Йордан Лечков не даде категоричен отговор. Тримата застанаха пред журналисти след заседанието на ИК.

На следващата сбирка Лечков, който е отговорник за националния тим, ще предложи кандидатури за нов селекционер - една или повече. Той разкри, че Балъков сам е подал оставка, след като е направил отчет за работата си дотук. България за първи път в историята ще има трети наставник в рамките на едни квалификации - Петър Хубчев ги започна, Балъков продължи, а за двубоя с Чехия през ноември ще има трети.

Касабов заяви, че още днес ще иска да се срещне със спортния министър Красен Кралев, за да бъдат изгладени противоречията след злощастния мач с Англия, довел до разгромно поражение, расистки скандал, а оттам и до драматичните събития в родния футбол от понеделник насам. Дългогодишният функционер във футболната ни централа явно визираше ултимативно исканата от премиера Борисов и Красен Кралев оставка на Михайлов.

Михаил Касабов

Единствено Кирил Домусчиев е отсъствал от заседанието на ИК, но е упълномощил свой представител.

Фурнаджиев изрази мнение, че държавата не се е намесила във футболните дела, напускането на Боби било негово лично решение. Все пак той намекна, че има какво да се желае по отношение на помощ от властимащите за футбола. Даде за пример Исландия, в която се изливали по 100 милиона евро годишно за най-популярния спорт.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов отрече правителството да е оказвало натиск на Борислав Михайлов. Нямало нищо принудително и ултимативно.

Красимир Балъков на изхода на БФС.

"Искам да ви кажа, че не оставям момчетата и не бягам от отговорност. Казах го и пред Изпълкома. Ако те преценят, че аз съм проблемът на българския футбол, няма да се замисля и минута. Подадох си оставката, заяви Красимир Балъков на излизане от централата на БФС в "Бояна". - Вече не съм селекционер на националния отбор. На следващия ще му стискам палци, защото ситуацията хич не е розова. Аз и сега бях решен да довърша цикъла.”

Бала отрони, че не е почувствал подкрепа сред останалите футболни шефове, както и в дните след мача с Англия.

„Обратен път? Мисля, че всички членове на Изпълкома си подадоха оставките. Няма обратен път. Понякога така е в живота - човек попада в ситуация, когато трудно може да направи нещо. Аз вътре в душата си съм нагласен така, че да стискам палци до последните възможности, които имаме. Сега се разбра, че 100 процента ще играем баражи срещу отбори, които според мен са преодолими.”

„Не мога да съжалявам, след като съм бил поканен за треньор на националния тим. Нито за минута не съм имал негативни мисли. Напротив - взех това решение и не съжалявам. Всичко е свързано с резултатите. Когато ги имаш, за повечето си добър треньор. Когато ги нямаш - явно не си добър. Това не значи, че за в бъдеще няма да имам добри резултати. Материалът в националния отбор е много окей. С този материал България може да се класира на голям форум”, добави Бала.

По повод репликата на Борислав Михайлов, че не е познавал половината играчи от мача с Англия, №10 рече:

„Боби Михайлов отвреме навреме се майтапи, може и друго да е имал предвид. Ясно е, че познава всички викани играчи. Ние нямаме голям избор. Това е реалността. Дали следващият треньор на националите ще повика други състезатели - пак ще се дискутира. Имах план и той беше ясен и точен. Мен резултатите не ме интересуваха толкова, защото подготвях отбора за баражите през март. Подготвях националния отбор и проучвах състезателите именно с мисъл за баражите. Ясно е, че резултатите са негативни. Пробвахме различни варианти. Като махнем този последен мач срещу Англия, имаше много неща, от които да бъда доволен.”

„На мен никой не може да ми изцапа името, защото в тези 25-30 години съм човек, който е дал толкова много за борбата против расизма. Тези, които ме познават, знаят за какво става въпрос. Аз съм професионалист, има такива моменти в живота. Няма да ме съборят, ще си търся шанса. Сега първо следва почивка, защото последните две седмици бяха много напрегнати и беше тежко. Отговорността да си национален селекционер е голяма, но аз никога не съм бягал от нея."

Босът на "Славия" Венцислав Стефанов - член на Изпълкома на БФС.

Балъков обясни, че освен, за да класира селекцията на голямо първенство, се е съгласил да поеме позицията и заради изграждане на единна концепция за работа в националните отбори. Категоричен е, че не е имало вмешателство в работата му.

„38 футболисти пробвах, досега никой селекционер не е правил това. Исках да видя кой може да ми свърши работа в решаващия момент през март. Кой може да ме наследи ли? Това не е моят работа.”

„Това беше капакът на всичко (расисткият скандал, бел. ред.). На полувремето за първи път видях такава гробовна атмосфера. Опитах се да вдигна момчетата. Абсолютно не е вярно, че е имало някакъв бунт. Футболистите бяха толкова психически натоварени от всичко, което се случваше на терена и около него, че нямаха енергията за бунт”, завърши Балъков.

Лечков изрази съжаление, че е принуден да се раздели с още един свой съотборник в лицето на Балъков. Той отказа да си направи самокритика - подобно на Михайлов малко преди това. Призова журналистите да му посочат грешките. Слабите резултати са налице, но виновните за тях са извън БФС - нито Балъков, нито шефовете му поемат вина.

Кандидатът за кмет на Сливен няколко пъти заяви, че управлението на Четвъртите в света е постигнало успехи.

"Съжалявам, че аз като Йордан Лечков съм толкова успешен и сега обирам негативи. Кажете ми точно каква е моята вина за краха на българския футбол - с присъствие ли, с изказване ли? Говорим за вътрешното първенство ли, за националния отбор ли? Винаги може да се оптимизира състоянието на футбола, но това не е само наше задължение, защото БФС не произвежда футболистите. Ние нямаме един стадион, ако имахме нормален стадион, който не би позволил такива неща да се случат, те нямаше да се случат", каза Лече.

Не бягаме от отговорност, подаваме си оставките. И дори след това пак съм натоварен със задача за новия треньор, но ето че не бягам от отговорност и ще довърша задачата. Ако исках да бягам, щях да кажа, че си подавам оставката и си отивам. Ще ни изтърпят още три месеца, след като сме толкова грешни. Пък нека следващите постигнат по-добри резултати да надградят над нашето ниво."