УЕФА, ФИФА (фафа, фуфа...- по премиера Бойко Борисов)... Напрежението около родния футбол, расистката история от мача България - Англия, оставката (от втория път) на върха в БФС - все сюжети, които се развиват от нощта на понеделник срещу вторник насам, май започна да си казва думата... Извън всички обществени и политически последици от скандала, нагнетената обстановка изби и в... грешки на езика. 

Двама държавни мъже си "влязоха с бутонките" по темата вчера. Президентът Румен Радев коментира, че "каквото ни е управлението на държавата, такова е управлението на българския футбол" и "за мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата федерация." Последното очевидно бе по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на Борислав Михайлов.

Последва веднага реакция от министъра на спорта Красен Кралев. Обширната бележка, споделена в профила му във фейсбук, започва по следния начин:

"Президентът Румен Радев за пореден път прояви своята некомпетентност относно жизнено важни теми от обществения живот..."

Клуб Z публикува още вчера текста на Кралев в отговор на Радев без редакторска намеса. 

След въвеждащото обвинително изречение, експозето на спортния министър продължава с обяснения, опровергаващи втория цитат от Радев - за намеса от страна на държавата в ръководството на БФС и може ли това да доведе до санкции срещу българския футбол. Кралев цитира член от устава на една от международните футболни организации, който забранява намеса в управлението на футболните дела в държавите. 

В чий устав обаче е цитираният от Кралев текст?

В първия вариант на изявлението на министъра се говори за УЕФА (Union of European Football Associations) на няколко места...

 

Скрийншот от профила на Красен Кралев във фейсбук - преди да редактира изявлението си срещу президента Румен Радев, когото обвинява в некомпетентност от първото изречение.

Три часа по-късно публикацията на спортния министър е редактирана, а грешката - поправена. Навсякъде, където имаше позовавания (неуместни) на правила на УЕФА, това е заменено с ФИФА (Fédération Internationale de Football Association - от френски - б.р.). И да, в устава на ФИФА действително съществува споменатия от Кралев член за държавната намеса във футболните дела...

 

Вторият вариант на публикацията на Красен Кралев - когато вече е установено, че УЕФА няма нищо общо с историята в нея... И грешката е редактирана, както свидетелства и историята на поста във фейсбук. 

Та така с УЕФА, ФИФА и публичните престрелки по темата. От които едва ли това е последният епизод.