По искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) са допуснати обезпечителни мерки върху имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица.

Наложени са запори на имущество на стойност над 310 милиона лева.

Това съобщиха днес от пресофиса на антикорупционната комисия.

Производството в КПКОНПИ е образувано по повод получено уведомление от Специализирана прокуратура за вероятно участие на лицата в организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари, посочват още оттам (запорите, които налага КПКОНПИ, обикновено вървят след акта на прокуратурата и не са свързани с това срещу даден човек да има влязла в сила осъдителна присъда, б.р.)

В края на миналия месец съдът отряза шансовете на съпругата на Маринела Арабаджиева да излезе под домашен арест. След екстрадирането ѝ през май от Испания спецсъдът преди това за първи път я пусна да се прибере вкъщи заради оплаквания за влошено здравословно състояние. Но апелативната инстанция отмени определението.

Двамата са обвинени за пране пари, данъчни престъпления и др. в рамките на организирана престъпна група. Членове на твърдяната от прокуратурата ОПГ бяха първоначално само Арабаджиеви, техни служители, както и лица от Видин, занимавали се с ДДС. Синът им - Вълчо-младши, също бе задържан и пуснат после под гаранция. Официално той не е обвинен като член на групата.

Впоследствие Георги Семерджиев - или Жоро Шопа, човекът, в чиято къща бяха открити Арабаджиеви край Барселона също се оказа с повдигнато обвинение, но задочно.