С откриването на 20 нови луни планетата Сатурн стана шампион в дисциплината, изпреварвайки Юпитер, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

С новоткритите естествени спътници, орбитиращи около Сатурн, броят им набъбна на 82. Юпитер остава на втора позиция в Слънчевата система със 79 луни.

"Вече спокойно можем да обявим Сатурн за крал на луните, заяви астрономът Скот Шепърд от Научния институт Карнеги.

За Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, остава все пак утешението, че около него кръжи най-голямата луна. Ганимед е с размер почти 1/2 от този на Земята.

Шепърд и неговият екип са използвали телескоп на Хаваите, за да наблюдават двадесетте нови луни на Сатурн през лятото. Може би още около 100 по-малки луни кръжат около тази планета и тепърва предстои да бъдат открити.

Астрономите досега почти са завършили работата по инвентаризирането на луните с големина 5 километра около Сатурн и 1,6 километра около Юпитер. По-трудно е да се открият мини-луните, орбитиращки около Сатурн отколкото около Юпитер, тъй като Сатурн е много по-отдалечена от Земята планета.

Шепърд предполага, че бебетата-лунички са се зародили от по-големи родители, които са се разпаднали веднага след образуването на Сатурн.