Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Принц Хари, внукът на британската кралица Елизабет Втора, започна юридическа война с таблоидите на Острова. Той предприе законови действия срещу няколко медии за предполагаема хакерска атака на телефона му. Това е част от агресивен пиар подход на кралското семейство, който трябва да прати послание до медиите, смятат коментаторите, пише "Гардиън".

В петък вечер стана ясно, че принц Хари, който по-рано тази седмица рязко разкритикува словесния тормоз, на който е подложена съпругата му Меган, е започнал законови действия и ще съди собствениците на "Сън" и "Дейли Мирър".

Бъкингамският дворец потвърди, че има подаден съдебен иск за предполагаема незаконна намеса в достъпа до гласовите съобщения. По-рано Меган Маркъл вече заведе отделно дело срещу "Мейл он Сънди" за нарушаване на неприкосновеността на личния живот и на авторските права заради публикувано от вестника нейно писмо до баща ѝ Томас Маркъл, с когото тя не е в добри отношения. Според херцогинята на Съсекс писмото освен това е било "редактирано".

Не е ясно дали предполагаемата хакерска атака наистина се е състояла, подчертава ДПА. Обвиненията напомнят за случая през 2011 г., при който беше разкрито, че журналисти на в. "Нюз ъф дъ уърлд" са подслушвали разговорите на знаменитости и жертви на престъпления и са подкупвали полицаи. Разкритията доведоха до огромен скандал, множество оставки и до закриването на таблоида, основан още през 19-и век. 

 Хари защити пламенно съпругата си в остро критично и нетипично лично обръщение към британските медии, в което той обяви, че повече не може да е мълчалив свидетел на случващото се. За личното писмо на Меган  той отбеляза, че са пропуснати фрази и думи, за да се прикрият лъжи, разпространявани от година.

Принцът подчерта уважението си и осъзнаването колко важно е обективното и следващото истина отразяване на събитията, като обвини част от британските медии, че водят кампании срещу отделни хора без да мислят какви ще са последиците. Той сравни и отношението към съпругата си с отразяването преди години на дейността на майка му принцеса Даяна.

"Най-големият ми страх е, че нещата ще се повторят - каза принцът тогава. - Загубих майка си и сега виждам как съпругата ми става жертва на същите могъщи сили.

И добави, че има момент, в който единственото нещо е да се опълчиш на такова поведение, "защото то унищожава хора и унищожава животи. То просто е тормоз, който плаши хората и ги кара да мълчат. Всички знаем, че това не е приемливо, на никое ниво. Няма и не можем да вярваме в свят, в който за подобно поведение не се понася отговорност".

Принцът, който е споделял колко трудно му е било да психически да се възстанови след загубата на майка си, написа още:

"Загубих майка си и сега гледам жена ми да става жертва на същите могъщи сили".

"Бях мълчалив свидетел на страданията ѝ твърде дълго. Да не направим нищо ще противоречи на всичко, в което вярваме."

В изявлението си Хари наблегна и че той и Меган вярват в "медийната свобода и обективното отразяване" като "крайъгълен камък на демокрацията".

Според пиар специалисти, потърсени от "Гаридън", войната, която започва принц Хари с таблоидите, е рискована и може да има ответен огън. 

"Това е много, много опасна игра", смята пиар експертът Марк Борковски. 

"Това, което той иска да демонстрира или се надява да демонстрира, е: "Аз съм от различна закваска, аз съм боец, няма да следвам правила и ще дойда и ще ви хвана", добавя Борковски.

Според главната редакторка на сп. "Мажести" и кралски биограф Ингрид Сюърд принц Хари се опитва да показва мускули.

"Хари започва война с някои от медиите и това може да е много трудно", смята още тя.

"Той има право да се сравнява с майка си, ако иска, но ситуацията на майка му беше много по-различна", коментира още познавачката на британския кралски двор.

Тя добавя, че има подозрения, че поведението на Хари е било потикнато от жена му.

"Това е американският начин за справяне с нещата. Ние подхождаме различно, особено членовете на кралското семейство, които в историята много рядко са прибягвали до съд, защото това означава, че така биха привлекли повече внимание към особите си. А и така излиза на светло мръсното бельо."

Според Сюърд принц Хари е много импулсивен и често не обмисля последиците от действията си. По нейна преценка поне на първо четене засега последствията са много негативни.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.