След блокади, автопоходи и т.н. в неделя имаше протест срещу Стратегията за детето съвсем в центъра на София. Той блокира бул. "Цар Освободител".

Въпреки многобройните разяснения от държавни институции протестиращите продължават да смятат, че частните неправителствени организации изземат функциите на държавата и целят да отнемат хиляди деца от техните родители като основната заплаха идва от Норвегия. "Родители казват „не” на "антисемейните закони, които следват принципите на норвежката служба Берневернет, отговорна за отнемането на стотици", мотивираха се участници в акцията.

„Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители, ще ни дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите и от чуждестранните си спонсори”, твърдяха протестиращите пред бТВ.

По време на протеста по улиците на столицата имаше засилено полицейско присъствие, съобщава Нова тв.

Реакцията на социалното министерство

От социалното министерство излязоха с нова позиция, в която се опровергават всички разпространявани неверни слухове, сеещи страхове и разпространяващи фалшива информация.

Законодателните промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея.

Това се посочва в позиция на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) по повод протестите срещу промените в законодателството в областта на закрилата на детето. Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени, да се върнат да живеят при своите майки и бащи, отбелязват още от МТСП.

Новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на социалните услуги, за да може те да отговарят по-добре на потребностите на хората и да са по-достъпни. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето са терминологични и произтичат от промяната в дефинирането на социалните услуги. С тях не се въвеждат чужди модели и идеология, се посочва още в разясненията от министерството.

В действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след 1 януари 2020 г., подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик). Социалните работници и полицията извеждат деца от семействата им само ако животът и здравето на детето са застрашени, пише още в позицията на МТСП.

Хората, които помагат на децата в риск или сигнализират за дете в рискова ситуация, което се нуждае от закрила, не са доносници. От 2003 г. в Закона за закрила на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми компетентните органи. Същото задължение има и всеки, на който това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна. Това задължение съществува от 16 г. и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 г., уточняват още от МТСП.

Според вицепремиера Марияна Никорова проекта за Национална стратегия за детето е спрян.

Не съществува стратегия за семейството и детето, има проект на Националната стратегия за детето / 2019 г. - 2030 г. /, който е спрян, каза в петък във времето за парламентарен контрол Николова.

Тя отговори на питане на народния представител Павел Шопов относно стратегията за семейството и детето, съобщи БТА.

В подготовката на проекта са участвали, редица държавни ведомства, депутати, експерти различни области, социолози, политолози, представители на висши училища и на неправителствения фактор. Децата също са били включени в процеса на консултиране, посочи още Марияна Николова.

Тя подробно обясни процеса на възлагане и дейностите по проекта. Работата по проекта е започнала със заповед на председателя на Държавната агенция за защита на детето, след изтичане на периода на предишната Национална стратегия за защита на детето 2008 - 2018 година. Целта на проекта е да да бъде съобразен с приоритетите на правителството, с ангажиментите на държавата ни като член на Европейския съюз и с глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, посочи Марияна Николова. Документът е публикуван за обществено обсъждане в началото но 2019 година.

"Заради значителния брой отрицателни становища проектът е спрян, не е даван никакъв ход на междуведомствена съгласувателна процедура и не е внасян за разглеждане от Министерския съвет", каза Николова.

Павел Шопов посочи, че такъв документ има и по него е работено дълго време без обществото да е разбрало. По подобни документи се работи " на тъмно и вероломно, за да бъдат набързо приети", заяви той. Основният въпрос е кой финансира проекта за тази стратегия, заяви народният представител. Гражданите и Светия синод протестираха против този проект, припомни Шопов. Със стратегията се е искало вкарване на децата в един режим на неолиберално мислене и подход. Този неолиберален дух е недопустим за нашия християнски морал и традиционни