Столичани на тези местни избори ще могат да избират сред 19 кандидат-кметове. Щяха да са даже 20. Но бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева отпадна заради закъснение в подаването на документите с няколко минути, според решение на ОИК.

Но и без осъдената за подкуп в големи размери на първа инстанция Иванчева има голямо разнообразие. Все пак на фона на участниците от предишните местни избори, когато е имало 41 души с претенции за кмет, ентисуазмът изглежда доста по-събран.

Присъстват няколко от вечните кандидати - Георги Кадиев е тръгнал към своето четвърто участие на избори за кмет на столицата. И със заявката, че е истинският ляв кандидат. Подкрепената от БСП Мая Манолова е издигната от Инициативен комитет, като има претенциите, че защитава интересите на гражданите, които не са нито леви, нито десни. Затова и Кадиев е с подобни желания.

Налице е и неуморният Минчо Христов, този път издигнат от коалиция "Алтернативата на гражданите".

Тодор Славков, бизнесмен и риалити звезда, а най-вече син на родителите си Иван Славков и Людмила Живкова, е също сред кандидатите, излъчен от "Напред България".

Бащата на някогашната тенис надежда Сесил Каратанчева и неин треньор - Радослав Каратанчев - се впуска в битката за София като е издигнат от Инициативен комитет.

 Ето и неговите амбиции:

"Участвал съм в кампании за кмет на община „Слатина“ и за народен представител в листата на БББ. В никакъв случай не казвам, че съм безгрешен, но гарантирам, че съм абсолютно себе си и признавам всички мои пропуски през годините. Готов съм да се боря за пряка демокрация в нашия град – София! Убеден съм, че заслужаваме повече и съм решен да направя видима промяна във визията на столицата, като на първо място поставям желанията и проблемите на нейните граждани".

Интересен е изборът на НФСБ - Стефан Иванов. Той се е записал като кандидат за кмет и на предишни избори, но е по-известен като бивш лидер на СДС-София. Той ще води и листата за общински съветници на формацията на Валери Симеонов. Стефан Иванов бе и зам.-председател на СДС в периода 2005 – 2007 г., когато начело на синята партия е президентът (1997-2002) Петър Стоянов.

Ходовете на останалите партии от "Обединени патриоти" са съвсем предсказуеми. ВМРО отново залага на своята партийна звезда Ангел Джамбазки, дялан камък за всеки случай. Безспорно водачът на партийната листа за евроизборите и отново евродепутат има сериозен личен принос за доброто представяне на формацията. Сега ще дърпа гласове, които ВМРО да спазари на предполагаем втори тур.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров след дълги размисли също реши да се "жертва" и самият той е кандидат. В първоначален вариант беше съобщено, че партията ще подкрепи Йорданка Фандъкова, по-късно комитет се яви да моли Сидеров да стане кандидат. Което вероятно няма да попречи атакистите да подкрепят Фандъкова на вероятен втори тур. Към момента Сидеров се е фокусирал и е ангажиран с "най-големия проблем" на София - гей парадите (които се провеждат не по-често от веднъж в годината - б.р.)

Сред кандидатите е и актьорът Тончо Токмакчиев от Партия на Зелените. Той обяви амбициозната си цел София през следващите четири години да стане град без пластмаса. 

Кандидати имат и "Воля" - депутатът Пламен Христов, Партия "Възраждане" е дала най-ценното си, лидера си Костадин Костадинов за кандидат-кмет във Варна (където партията има доста по-силни позиции, даже БСП стигна до скандал в морския град заради него), а за София е избрала бивш военен пилот и баща на шест деца  - Николай Дренчев. 

Борис Бонев от "Спаси София", който беше първият, който обяви кандидатурата си, е издигнат от Инициативен комитет и е под №70.

Дългогодишната кметица на София и кандидатка за нов мандат Йорданка Фандъкова ще бъде № 68 в интегралната бюлетина за местния вот на 27 октомври т. г., а издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова - 75. Номерът на кандидата на "Демократична България" Борислав Игнатов е №66.

А №1 печели Диана Ангелова Димитрова, кандидатка на БЗНС.

Ето и кандидатите с номерата им в бюлетината:

  • 1. Диана Ангелова Димитрова
    ПП БЗНС
  • 4. Волен Николов Сидеров
    ПП АТАКА
  • 10. Георги Стоянов Кадиев
    ПП СВОБОДА
  • 11. Петър Николаев Клисаров
    ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
  • 18. Георги Венелинов Георгиев
    БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ
  • 20. Тодор Иванов Славков
    ПП ДВИЖЕНИЕ „НАПРЕД БЪЛГАРИЯ“
  • 26. Минчо Христов Куминев
    коалиция АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ
  • 27. Валери Методиев Григоров
    коалиция Ние, Гражданите
  • 34. Ангел Чавдаров Джамбазки
    ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ
  • 40. Младен Александров Младенов
    Национална Републиканска партия
  • 42. Тончо Ненков Токмакчиев
    партия на ЗЕЛЕНИТЕ
  • 48. Николай Георгиев Дренчев
    ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 51. Пламен Трифонов Христов
    ВОЛЯ
  • 66. Борислав Александров Игнатов
    „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)
  • 68. Йорданка Асенова Фандъкова
    Местна коалиция ГЕРБ /СДС/
  • 69. Стефан Титков Иванов
    НФСБ (НФСБ, БДС РАДИКАЛИ)
  • 70. Борис Бориславов Бонев
    ИК Борис Бориславов Бонев
  • 75. Мая Божидарова Манолова-Найденова
    ИК Мая Божидарова Манолова-Найденова
  • 83. Радослав Стоилов Каратанчев
    ИК Радослав Стоилов Каратанчев