За втори пореден път Българското национално радио (БНР) осъмна с журналистически протест под прозорците си. От свалянето на водещата и редактор Силвия Великова от ефир и от ресора й в средата на септември и сваленето на целия ефир на програма "Хоризонт" насам исканията на гилдията са едни и същи и засега не намират отклик: оставка на генералния директор на радиото Светослав Костов, както и разкриването на истината за това "кой дръпна шалтера" на "Хоризонт" в часовия пояс, в който Великова трябваше да води предаване, и кой (по думите на редица журналисти в радиото) е упражнил натиск върху него да я отстрани.

Днешната акция бе организирана от Асоциацията на европейските журналисти в България. Тя бе под наслов "Да дадем сигнал! Жива верига в защита на свободата на словото". На отзовалите се отново над 100 журналисти бяха раздадени индивидуални номера, като идеята бе те да са от 1 до 111. Както е известно, в последния доклад на "Репортери без граници" на България бе отредено "престижното" 111-о място по свобода на словото.

По обяд журналистите се разгърнаха в жива верига поред на номерата си, която се разпростря по протетжението на целия булевард "Драган Цанков". Протетстиращите си предадоха от ръка на ръка радио. Работещо.

Утре пък Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да излезе с окончателно решение - ще поиска ли оставката на Светослав Костов. През миналата седмица в интервю за Клуб Z председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че засега медийният регулатор не открива правно основание за това. Макар в Закона за радиото и телевизията да е упоменато изрично, че оставката може да бъде поискана и при груби нарушения. 

Поради факта, че БНР е обект от националната сигурност, прокуратурата извърши проверка за спирането на сигнала на "Хоризонт", която пък показа, че: а) не е имало никаква нужда от профилактика, налагаща спирането на програмата, каквато беше обявена на сайта на БНР и б) тя е била "назначена" конспиративно от техническия директор в радиото Пламен Костов, като Светослав Костов не бил знаел, че сигналът ще спре. 

Така и не стана ясно с какъв мотив директорът на Дирекция "Техника" ще взема решение за спиране на "Хоризонт". Както и какво е правил оставеният в неведение Светослав Костов от часа на пускане на официалното съобщение на сайта на радиото за спирането на сигнала до самото спиране на сигнала на следващия ден. Клуб Z отправи тези два въпроса до прокуратурата още през миналата седмица. До момента отговор няма, като от обвинението си запазиха правото да не дават такъв, докато не е ясно дали това не биха били данни за едно досъдебно производство. Или, с други думи - само наблюдаващият прокурор може да разпореди отговор на питането ни.

Иначе проверката се извършваше под "егидата" на Иван Гешев - зам. главния прокурор и единствен номиниран за главен прокурор, когото Великова посочи като причина за свалянето си от ефир. Защото й било обяснено, че като репортер в съдебния ресор критикувала работата на прокуратурата и Гешев.

Великова бе възстановена на работа, но това стана след намесата на премиера Бойко Борисов, който дори определи ръководството на радиото като "главанаци". Преди ден пък генералният директор излезе с отворено писмо, в което се закани да съди всички, които са се "упражнявали" върху името му. Така и не стана ясно това включва ли и самия Борисов. В писмото, в което няма и намек за намерение да подаде оставка, той обвинява тези, които говорят за цензура в националното радио, в клевета.