Генералният директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов, излезе днес с отворено писмо, разпространено до медиите, в което плаши със съд "всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества". За Костов случващото се в радиото, било "атака", а колегите журналисти от БНР, които открито заговориха за цензура и натиск, упражнявани както върху тях, така и върху самия Костов, говорели "клевети" и "недоказани твърдения". 

Така генералният директор на общественото радио отговаря на исканията сам да подаде оставка.

Писмото идва на фона на скандалите от изминалите десет дни, при които първо бе пенсиониран директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов, а с него дългогодишната водеща и журналист с ресор правосъдие - Силвия Великова остана без ефир и без... ресор. След разразилия се скандал Великова бе възстановена на позициите си, но след личната намеса на премиера Бойко Борисов. На следващия ден обаче програма "Хоризонт" замлъкна за пет часа - случайно или не - точно в часовия пояс, в който Великова води предаване. Официалното обяснение на сайта на самото БНР бе "профилактика". Всичко това доведе и до безпрецедентен протест на журналисти пред сградата на радиото. ДАНС и прокуратурата започнаха разследване за причините за спирането на сигнала. КРС също обяви проверка, а СЕМ предприе изслушвания на Костов и на журналисти от радиото.

В хода на събитията Великова разказа, че й е било обяснено защо я свалят от ефир - критикувала прокуратурата и единствения кандидат за поста главен прокурор - сегашният заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев. По-късно, при изслушването си от медийния регулатор, журналисти от радиото, сред които и Великова, разказаха и за признания на самия Костов за упражняван му натиск да я свали от ефир. Прокуратурата пък обяви резултата от проверката, наблюдавана иначе от... Гешев, като установи, че "Хоризонт" е замлъкнала по личното усмотрение на техническия директор в радиото, за което Костов бил в неведение. И то без да има каквато и да е било "профилактика" или друго. Така и не стана ясно с какви мотиви директорът на дирекция "Техника" ще иска да "дръпне шалтера" на програмата. Случаят "БНР" намери отклик и в парламента, където по инициатива на БСП и с подкрепата на ГЕРБ, ще бъде създадена анкетна комисия.

Ето пълния текст на писмото на Светослав Костов:

"ОТВОРЕНО ПИСМО

Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България.

Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии. 

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни. 

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото. 

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества.

Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза.

Радиа много, БНР е едно!

Светослав Костов
Генерален директор на БНР"