Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Впечатляващият паметник "East Side Gallery" е най-голямата галерия на открито в света. С дължина от 1316 метра това е най-дългият отсек от някогашната Берлинска стена, запазен и до днес. Той се намира в сравнително централния квартал на Берлин "Фридрихсхайн", недалеч от арена "Мерцедес Бенц".

След рухването на омразния зид и символ на Желязната завеса на 9 ноември 1989 г. още през пролетта на 1990 г. 118 художници от 21 държави изписват свои творби от източната част на стената. Те бяха поканени от Германия чрез посолствата на съответните страни. Дипломатическите представителства помогнаха и чрез доброволно съфинансиране на проекта. Официално галерията беше открита на 28 септември 1990 г.

Една от най-известните и харесвани творби е тази на руския майстор на четката Дмитрий Врубел - историческата целувка между комунистическите лидери на ГДР и Съветския съюз Ерих Хонекер и Леонид Брежнев. Надписът на автора гласи: "Боже мой, помогни ми да преживея тази смъртоносна любов."

По времето на разделението на Берлин западната страна на стената беше изцяло надраскана с графити. Тази откъм Източен Берлин беше боядисана в бяло и без нито една драскотина. Всеки, дръзнал дори да се доближи до стената, рискуваше живота си. Трагедията продължи 28 години - от издигането на Берлинската стена на 13 август 1961 г. до рухването й на 9 ноември 1989 г. 160-километровата Берлинска стена при височина от 3,60 м опасваше целия Западен Берлин.

Посланието на художниците от цял свят, създали с изкуството си своебразния паметник "East Side Gallery" , безспорно е: "Копнежът за свобода е по-силен от всяка диктатура и насилие." Същевременно те дават израз на радостта си от рухването на Берлинската стена и така е сложен край на Студената война и разделението не само на Германия, а и на Европа.

През годините атмосферните условия - пек, дъжд, сняг и студ, нанесоха поражения върху творбите. 40 от тях бяха реставрирани през 2000 г. Ново саниране на галерията беше направено през октомври 2008 г. Тогава бяха поканени авторите на творбите. Пристигнаха 87 от все още живите 115 художници, заделени бяха 2,2 милиона евро. Същевременно творбите бяха покрити със специален лак, което не само забавя увреждането им от атмосферните условия, а и по-лесно се чистят вандалски графити.

Официално отново санираната галерия беше открита на 6 ноември 2009 г.

В момента "East Side Gallery" се стопанисва от фондация "Берлинска стена". Това стана, след като на 1 ноември 2018 г. с решение на парламента федерална провинция Берлин (германската столица е със статут на федерална провинция - бел. ред.) прехвърли собствеността си на фондацията. Тогава нейното ръководство обяви, че в бъдеще посетителите на най-дългата в света галерия на открито ще получават повече информация. Това вече е факт. Целта е онагледяване на уникалния двойствен характер на историческото място - символ на радостта от мирното преодоляване на разделението на Германия, но и свидетелство за един брутален комунистически режим.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.