Картина на графити артиста Банкси, вдъхновена от Клод Моне, бе продадена за 8,4 млн. евро на търг в Лондон след оспорвано наддаване в „Сотбис“. Това е втората най-висока цена, дадена на аукцион за произведение на анонимния художник. Платното, рисувано с маслени бои, „Покажи ми Моне“ (Show Me the Monet) е съвременен прочит на „Езеро с водни лилии“.

За картината са наддавали петима колекционери, които над девет минути са предлагали нови оферти. Предварителната оценка на „Покажи ми Моне“ е била между 3,3 и 5,4 млн. евро.

Преди година бе поставен рекорд от продажба на творба на Банкси на аукцион – картината му с шимпанзета в британския парламент бе продадена за 9,9 млн. паунда. Тогава за произведението наддаваха десетима в продължение на 13 минути.

„Покажи ми Моне“ е рисувана през 2005 г. Банкси рисува лилиите на импресиониста като сметище.

„Винаги далновиден като глас на протест и социално несъгласие, тук Банкси хвърля светлина върху пренебрежението на обществото към околната среда в полза на разточителното консуматорство – коментира Алекс Бранчик, директор на отдела за съвременно изкуство към „Сотбис“. – В последните години подобни творби на Банкси се появяваха на търг, но това е най-силното и най-иконичното му произведение на аукцион досега.“

"Площад Славейков"