Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да спре условното предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман, предаде Нова телевизия.

Цацаров поиска да бъде възобновено съдебното дело за това освобождаване. 

Това означава, че ако ВКС приеме молбата на главния прокурор, Полфрийман трябва да бъде върнат в затвора от затворения център за нелегално пребиваващи, където той очаква да му бъдат издадени документи за пътуване от австралийските власти.

Цацаров направи това в отговор на молба от Аксения и Христо Монови, родители на убития от Полфрийман Андрей Монов.

Главният прокурор е изложил съображения, че има правна възможност актът  за предсрочното освобождаване на Софийския апелативен съд да бъде проверен по реда на възобновяването.

Христо Монов, бащата на убития Андрей Монов, каза тази сутрин пред бТВ, че този акт е нарочно озаглавен „определение“, а не „решение“, за да не може да бъде обжалван.

Цацаров обаче смята, че определението също може да бъде преразгледано.

Според него в случая то е постановено от незаконен състав.

Незаконният състав е абсолютно основание за отмяна на постановен съдебен акт. Това каза говорителката на главният прокурор Румяна Арнаудова на брифинг по-късно днес, предаде агенция „Фокус“.

„Още пред Софийски градски съд са поставени огромен обем доказателства за това налице ли са условията за постановяване на условно предсрочно освобождаване на Полфрийман. Три от тези доказателства са положителна характеристика от Български хелзинкски комитет, както и две становища от пастор и от отец. Съдът в решението е анализирал тези доказателства, но е дал превес на становището на затворническата администрация, по силата, на което макар започнал процес на поправяне все още не са постигнати целите на наказанието и не са налице условия за условно предсрочно освобождаване на лицето“, каза още тя.

„Точно тези доказателства са оценени в други светлина от Софийски апелативен съд и са дали съдиите превес на тези доказателства, игнорирайки до голяма част становището на затворническата администрация, която има пряко наблюдение върху процесите на поправяне на извършителят на престъплението“, обясни Арнаудова. „Установени са били налични и тези факти, че председателят на състава двукратно е бил награждаван от Български хелзинкски комитет като човек на годината в организираната от тази неправителствена организация класация. Съдията докладчик е била съавтор в годишният доклад за 2016 година за същата неправителствена организация. Тези лични отношения е трябвало да бъдат обявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат, доколкото те по този начин са показвали и съпричастност към идеята на неправителствената организация. Фактът, че не са направили дължимото за всеки един магистрат поведение и не са предприели необходимите действия поставя под съмнение законността на съдебния акт, защото всички граждани имат право да получат безпристрастно правосъдие“, каза говорителката на главният прокурор.