Специализираният наказатален съд не се съгласи с впечатляващото количество защитници на т.нар. организиарана престъпна група на Николай и Евгения Баневи плюс майка му Мария. Днес, при разпоредителното заседание на делото, ако броим и дъщерята на Николай Банев и двама резервни защитници, фамилията се яви с конституирани общо десет адвокати. Някои от тях, като адвокат Христо Ботев, пледираха, че обвинението е написано "като Хари Потър". Татяна Дончева, например, твърдеше, че прокуратурата може да слага и страници от "Под игото " в обвинителния си акт, но трябва да има някои задължитени детайли - поне за твърдените данъчни престъпления.

Тримата са обвинени за източването на "Полимери" и използването на още една фирма - "Партнърс комерс", за деянията избягване на данъци и пране на пари. Днес адвокатите бяха единодушни, че например присвояванията, за които Баневи бяха екстрадирани от Франция, са отделени с ново досъдебно производство през август 2019 и стоят "на трупчета" в Районна прокуратура Девня. Но от тях се извеждат последвалите престъпления - пране на пари, като присвояванията ги няма в обвинението.

Адвокат Илко Димитров заяви, че е в "духа на романите на Христо Калчев" престъплението при приватизация. Но такова нещо в НК няма. Има едно дружество, което придобива друго дружество и е интересно клиентът му от кое си присвоявал - от своята собственост ли?

В литературния дух на съдебното дело Евгения Банева заяви, че 15 тома от доказателствата срещу тях са изрезки от жълти вестници, агенции, в които се разказва за богатия им начин на живот. Тя каза, че дори не иска да определя какво означава държавното обвинение да се позовава на факсимилета от "Пик", "Блиц", "Шоу", "Шок", "Уикенд".

Всички обвиняеми и всички адвокати заявиха, че не разбират съдържанието на обвинителния акт и така не могат да се защитават, а самият Николай Банев го нарече "пасквил. Той каза, че лежи в ареста на бул. "Г.М Димитров" в столицата в условия, които не заслужават и животните и той, който е платил милиони данъци и е отворили хиляди работни места пребивава там с лица, които нямат един ден трудов стаж и никога не са плащали налози.

"Аз съм ръководил една сериозна икономическа структура - каза бизнесменът. - И сега всяка една моя стъпка в бизнеса в тези 31 г. се явява под ударите на НК."

Прокуратурта, напротив, опонира, че е разпитала 175 свидетели по делото има експертизи и веществени доказателства и обвинителният акт бил ясен и законен. Двамата прокурори се противопоставиха на искането днес Банев да бъде пуснат от ареста, тъй като казаха, че месеците, в които е бил задържан във Франция,  не следва да се броят (практически Банев е зад решетките почти една година). Съдът прие доводите на прокуратурата, не пусна Банев навън, не позволи на родената през 1940 г. Мария Банева да пътува зад граница при внуците и насрочи делото за октомври.

Срокът на задържане не е основание за промяна мярката за неотклонение, сметна съдебният състав. Здравословното състояние на Банев също не е основание за това.

Напротив - Банев хем реализира обоснованото предположение, че е автор на твърдените престъпления, хем има опасност да се укрие и да въздейства на свидетели.

"Не влизаме в делото като равнопоставени, ние влизаме като осъдени", каза днес пред журналисти Евгения Банева, която все пак е навън заради здравословни проблеми.