Световните лидери ще предложат днес нови планове за борба с климатичните промени на срещата на високо равнище по въпросите на климата в Ню Йорк, съобщи ДПА, информира БТА.

Изяви ще имат германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън, индийският премиер Нарендра Моди, китайският външен министър Ван И и други.

В списъка с ораторите се забелязва отсъствието на американския държавен глава Доналд Тръмп. Лидерите на страни с планове за откриване на нови въглищни електроцентрали като Япония и Южна Корея също няма да вземат участие.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че политиците и бизнес лидерите трябва да представят планове, а не да изнасят речи на събитието.

Той ги призова да поемат ангажимент за отказване от изкопаемите горива и за мерки за забавяне на увеличаването на температурите в глобален мащаб.

Екоактивистката Грета Турнберг ще вземе участие в дискусия с други млади активисти и с Гутериш.

Около 60 страни се очаква да поемат нови ангажименти, освен вече обещаните от тях мерки в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.