Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

15 200 души са участвали днес в Похода за климата в Париж, съобщи Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV), цитирана от БТА. Според организаторите демонстрантите са били 38 000.
Шествието беше прекъснато за повече от час след сблъсъци между полицията и радикални демонстранти, проникнали в колоната. Според полицията те са били около 1000.
В климатичната акция в Лион са участвали 15 000 души, 10 000 в Гренобъл и 5000 в Страсбург, уточнява в. "Фигаро".
Сред участниците се чуваха все повече гласове за обединение на борбите на активистите за борба с климатичните промени и "жълтите жилетки".
Към 16 часа френско време в полицията бяха докарани 137 души, а 86 изпратени в ареста.
Шествието в Париж започна в ранния следобед от центъра на френската столица и в началото бе съпътствано от инциденти между радикалисти и силите на реда. Повредени бяха градски мебели и кофи за боклук, нанесени бяха щети на два банкови офиса, а два скутера бяха подпалени, съобщи Франс прес.
Крайнодесните активисти, някои от които с маски на лицата, замервали полицаите с различни предмети. Жандармерията отвърнала със сълзотворен газ, принуждавайки част от участниците в похода да отстъпят назад.
Няколко хиляди се включиха в днешния Поход за климата в Париж по призив на много неправителствени организации след вчерашната историческа "световна стачка за климата", в която участваха 10 000 души във френската столица.
Обстановката в Париж е напрегната, тъй като днес там се провеждат едновременно няколко демонстрации - освен Похода за климата, има протести на "жълтите жилетки" против социалната и данъчната политика на правителството, както и шествие срещу проекта за пенсионна реформа.
Също днес във Франция започнаха Дните на културно-историческото наследство, през които е предвидено да бъдат отворени вратите за обществеността на различни публични институции, включително Елисейския дворец.

На 4 млн. души по света се присъединиха в световната акция за климата

Ден след мащабните демонстрации на световната младеж в подкрепа на климата, неколкостотин млади хора нахлузиха официални одежди днес за участие в среща на върха за климата в централата на ООН, точно преди пристигането в Ню Йорк на стотици световни ръководители, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
ООН е поканила 500 млади активисти и зелени предприемачи да участват в тази среща от нов вид. Някои от поканените обаче не можаха да дойдат, тъй като им бяха отказани визи.
Тонът бе зададен още при откриването с яростната реч на 19-годишния аржентинец Бруно Родригес, лидер на училищните стачки в своята страна.

"Климатът и екологичната криза са политическата криза на нашето време", изтъкна той. До него бяха застанали генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, шведската екоактивистка Грета Тунберг и други млади гости на световната организация.
"Често чуваме да се казва, че нашето поколение ще трябва да решава проблемите, създадени от сегашните ръководители, но ние няма да чакаме пасивно това бъдеще да дойде", продължи Бруно Родригес. "Дошло е времето ние да бъдем лидери", каза младежът.
"Младите няма да могат да бъдат спрени", отбеляза 16-годишната Грета Тунберг, идол на това движение без шефове, Петъци за бъдещото, училищните стачки.

Генералният секретар на ООТ Антонио Гутериш разговаря с идола на световното младежко климатично движение Грета Тунберг от Швеция. Снимка АП / БТА

Вчера от единия до другия край на планетата младежи излязоха на масови демонстрации, призовавайки световните ръководители да изпълнят дълга си по отношение на климата. Митинги имаше в 160 страни и над 5000 града. Предполага се, че участниците са били 4 милиона.
Тази сутрин по коридорите на ООН се срещаха младежи с рокли, костюми с вратовръзки, с традиционни народни облекла, но и с тениски и бейзболни шапки.
В понеделник на световна среща на върха за климата, организирана от Антониу Гутериш, на трибуната ще излязат около 60 държавни и правителствени ръководители, за да представят плановете си за намаляване на парниковите емисии.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.