Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов вече не е приятел с лидера Бойко Борисов и те се чуват само служебно. По думите му Борисов е заобиколен от хора, които му казват каквото иска да чуе, но не истината. Това каза самият Цветанов в интервю за Би Ти Ви тази сутрин.

Той отрече да прави собствен политически проект и каза, че създаденият от него Евроатлантически център за сигурност има за цел да представи алтернатива на това, което според него е компромисна политика на правителството към Русия, която е продиктувана от икономически изгоди.

Цветанов прогнозира, че за кмета на София Йорданка Фандъкова ще бъде трудно да запази поста си при безпрецедентен досега балотаж с подкрепяната от БСП Мая Манолова. Той прогнозира и загуби на ГЕРБ в местните избори там, където партията е решавала кадрови въпроси административно, без да се консултира с местите структури.

Бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ каза, че изпитанията, като отстраняването му от всички ръководни постове в партията и държавата след "Апартаментгейт", само го амбицират.

Той сподели, че като цяло вече е "доста по-дистанциран" от партията, за чиито организации и изборни кампании някога отговаряше, че вече "няма нищо общо с изборите".

Запитан за сегашните му отношения с Борисов, който го отстрани от постовете му, Цветанов отрече отношенията им да са вече приятелски.

"Чак приятелски ще бъде малко лицемерно, ако го наречем сега", бяха думите му.

"Чували се само делово...примерно дали ще правя политически проект...това е, което му докладват на него" (на Борисов - б.р.).

Цветанов каза, че приема подмятанията, че ще прави партия повече като провокативен въпрос.

"Евроатлантически център за сигурност е най-подходящото, което мога да направя", добави той. "Може би тези, които му (на Борисов - б.р.) говорят по тази тема, те се притесняват повече", каза той за лидера на партията и бившите си колеги от ръководството й.

Цветанов не назова имена, но сподели:

"Познавам хората, които са около него, познавам манталитета им".

Той уточни, че това са: "хора, които искат да кажат това, което той (Борисов- б.р.) иска да чуе, но не да кажат истината за състоянието на държавата и организационното състояние на партията".

Бившият номер 2 в ГЕРБ каза, че на никого не иска да си връща за свалянето си и че предпочита "да бъде позитивен и да гради среда, която да бъде продуктивна".

Твърде меки към Москва?

Цветанов критикува правителството за твърде мека и компромисна според него политика към Русия, в основата на която стоят икономически изгоди.

То отбеляза, че в случя "Скрипал" българските власти "не са реагирали адекватно". България, за разлика от повечето си съюзници в НАТО и ЕС, не изгони руски дипломати заради опита за отравяне с нервнопаралитечен газ на бившия руски двоен агент Сергий Скрипал и дъщеря му Юлия в английското градче Солзбъри.

Заедно с това той подчерта, Русия на държавно ниво е реагирала "меко" на позицияа на българското външно министерство за спорната изложба в Руския културно-информационен център в София по случай 9 септември.

"Виждам меката реакция на Русия и енергийните проекти, които тръгват", коментира той, визирайки разклонението на газопровода "Турски поток" към България и опитите за съживяване на неколкократно спирания проект за АЕЦ Белене.

Цветанов каза, че е любопитен дали българския парламент сега ще промени инвестицонните условия за АЕЦ Белене.

По повод т.нар. "шпионски скандал" и ареста на лидера на движение "Русофили" Николай Малинов, Цветанов припомни, че руският им спонсор, бившият разузнавач Леонид Решетников "участваше активно в 2016 г. в изборите за президент."

"Тогава никой не казваше, че това е заплаха за националната сигурност", коментира Цветанов.

 

Той заяви, че в сравнение с отношенията с Русия за него е "много по-ключово да вървим към нещо, което ни дава евроатлантическа принадлежност".

"Не бива да бъдем срещу Русия, но трябва да защитаваме евроатлантическите ценности и държавата", каза Цветанов.

Коментирайки кризата в БНР и временното отстраняване на журналистката Силвия Великова,  той каза, че "ГАРБ носи съответната отговорност да се случват такива неща".

Някогашният ръководител на изборния щаб на ГЕРБ "ще има загуба" в тези райони, където партията и правителството са решавали казуси административно, "без да бъдат съобразени със структурите".

"Ще бъдат много тежки тези избори...сега за първи път има балотаж", каза той за гласуването на следващия  кмет на София.

 

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Поздравления, г-н Цветанов,

Поздравления, г-н Цветанов, от гоцеделчевци за поемането на пътя на положителната съзидателност. Не е ясно обаче, г-н Цветанов, по какъв начин ще защитим евроантлантическите ценности и държавата си, ако не се опълчим срещу руската агресивност и безпрецедентната користна намеса на Русия във вътрешните ни дела, Пример в битката за независимост от Русия може да ни послужи историята на Финландия, която с упоритост успя да се пребори с бруталната асимилационна политика на руския царизъмь, както и срещу сталинските попълзновения за откъсване на финландски територии и дори за поглъщането й. Разбира се, българите не искат война срущу Русия, но Русия не спира да воюва срещу нас и да ни ограбва перманентно с неравностойни икономически и всякакви други договори. Русия напремер сега най-безмилостно с Борисова и Радева помощ подготвя рестарт на гълтащата като ламя пари и човешко достойнство АЕЦ Белене. Просперитет в България не може да има, ако не намалим или спрем русификацията на народа ни, която започва в детската градина, началното и средното обучение, която продължава и в университетите. Все още се свеним да заявим твърдо, че Русия никога не е била наш благодетел и никога няма да бъде, докато изповядва имперски стремления и доктрини. Успех г-н Цветанов, в създаването на Евроатлантеческия център за сигурност!
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Мда, първом ше изчекам

Мда, първом ше изчекам идуюшчите изборе, да видим, дъле случайно кремлин-решетниковяците нема да над/ПУТ/делеят в битЬвата за би-джи "задунайски" билетини, па тогива - може и да фърля целата си остатъчна ГРАЖДАНСКА енергийност в проекта на Цветан Цветанов. Симпатичен ми е. Навремето и мене така ме изплющяха, от дс-бейкапето.

Цветанов не може да ми е

Цветанов не може да ми е симпатичен, като знам как управляваше Велико Търново, примерно. Пък и всички простотии, които сътвори. Единственото му положително е безкомпромисната политика срещу Путинизма. Но това не стига. Видях в екипа му умни хора. Но и това не стига. За истинско дясно и европейско трябва по-авторитетна и общоприемлива фигура. Това не е Цветанов. Както не е и Христо Иванов.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.