Фармацевтичният гигант "Пардю Фарма", производител на широкоразпространеното болкоуспокояващо "Оксиконтин", подаде молба за защита от фалит. Така компанията се надява да се спаси от хилядите заведени срещу нея дела, заради участието й в създаването на безпрецедентната опиоидна криза в САЩ, пише Ройтерс.

През последните години страната е изправена пред огромен брой тежко зависими от обезболяващи средства хора, като в периода от 1997 г. до 2017 г. от свръхдози са загинали над 400 000 души. 

Срещу компанията, собственост на семейство Саклър, са заведени хиляди дела за обезщетения на стойност няколко милиарда долара. В исковете се твърди, че "Пардю Фарма" е промотирала лекарството "Оксиконтин" изключително агресивно, като през това време е заблуждавала лекарите и пациентите са високия риск от зависимост и рисковете от предозиране. 

Семейство Саклър отричат обвиненията, приписвайки отговорността на Американската агенция по храни и лекарства. Според тях агенцията е одобрила листовката на препарата и те не са извършили подвеждане или заблуда. 

В неделя вечерта бордът на компанията се е събрал и е одобрил дългоочакваната молба за банкрут. Това ще позволи законово прекратяване на заведените дела и ще даде възможност на фирмата да преговоря с местните власти и физическите ищци. По-рано през годината "Пардю" предложи близо 12 млрд. долара за извънсъдебни споразумения, които да уредят делата. 

Към момента компанията се е споразумяла с 24 отделни американска щата, както и с 5 американски територии. Огромна част от щатите обаче не са готови да сключат сделката, създавайки истинска юридическа война из съдебните зали на САЩ, които водят спора за това кой е виновен за кризата. 

Преди месец, друг търговски гигант - Джонсън & Джонсън, пък стана първата компания, която беше осъдена за участие в опиоидната криза.