Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учени от Изследователския институт "Скрипс" в Калифорния, САЩ, разработват нов метод за борба с наркотичната зависимост - ваксина.

Идеята се появява още през 70-те години - да се създаде медикамент, който да блокира действието на дрогата и по този начин да предпази човек от ефекта. Тогава обаче медицината още не е била на нужното ниво.

А днес има и друга мотивация - все по-популярни стават синтетичните наркотици, които могат да са от 100 до 10 000 пъти по-мощни от естествените си еквиваленти. Освен това те са по-евтини, по-лесни за транспорт и по-бързи за производство. 

Фентанилът например е ужасяващо евтин, около 100 пъти по-силен от морфина, по-пристрастяващ... и най-често се смесва с хероин по чисто икономически причини.

Екипът от калифорнийската лаборатория вече е тествал новата ваксина върху мишки и маймуни. 

По принцип основна трудност да се създаде ваксина срещу опиатите е, че те са съставени от миниатюрни молекули, които имунната ни система не разпознава. За да окуражат защитните ни реакции, учените са създали малки молекули, наречени "хаптени", които приличат на опиатни молекули, но с добавени протеини - епитопи - които служат като място за свързване с антителата на имунната ни система.

След като имунната ни система бива "тренирана" с помощта на хаптените, тя се научава да разпознава молекулярната структура. И разпознава и истински опиати, праща антитела, които обграждат наркотика и съответно не му позволяват да мине мозъчно-кръвната бариера в продължение на 8 месеца.

За момента изследването не е повторено, не е тествано на хора, така че е в първите си стъпки. Вероятно ще отнеме години преди ваксината да стане достъпна.

Самата ваксина няма да лекува пристрастяването пряко, но може да помогне на човек, който не е успял да се опази, или да го спаси от свръхдоза.

Учените от Калифорния подчертават - ваксината може да помогне само на хората, които искат да спрат наркотиците.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.