Нужни са европейски практики за управление на отпадъците в София, а не референдум. Това заявява в позиция кандидатът на "Демократична България" за кмет на столицата Борислав Игнатов.

"Най-големият референдум са самите избори", пише още той.

Поводът е предложението на друга кандидатка за кмет - Мая Манолова - да се проведе допитване до гражданите за проблем с боклука в столицата. 

"От самото си създаване "Демократична България" се обявява против настоящата концепция за управление на отпадъците на София, в края на която трябва да застане скъпо и безсмислено съоръжение за изгаряне на т. нар. "РДФ-гориво"", припомня Игнатов.

И напомня, че ДБ са предупреждавали многократно за проблеми с работата на Завода за механично и биологично третиране на отпадъците. В добавка произведеното гориво е с ниско качество и висока влажност, което принуждава тези, които го ползват да го смесват с вносни отпадъци.

Проектът за столичния инсинератор е "на трупчета в Брюксел", въпреки обещанията на екипа на Фандъкова, че одобрението ще дойде всеки момент, подчертават от дясната формация.

"Гражданите трябва да знаят, проектът за столичен инсинератор би бил последният в историята структурните фондове на ЕС, защото грантове за изгаряне на отпадъци след 2020 г. не се предвиждат", отбелязва още Игнатов.

И настоява за незабавно прекратяване на новата обществена поръчка за сметосъбиране, тъй като тя  "фиксира досегашния провал в управлението на отпадъците за нови 5 години напред, за почти 500 милиона". От нея ще спечелят само приятелските кръгове на властта, а гражданите ще получат още от същото - лоша услуга, несправедлива такса смет и корупция, предупреждава кандидатът на "Демократична България".