Велоалеи, спортни и детски площадки ще бъдат включени в нова зелена зона в София. Велосипедна алея над 3 километра ще свързва бившата гара "Пионер", със зала "Арена Армеец" до висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Проектът – Зелен ринг в София, беше представен днес от столичния кмет Йорданка Фандъкова, транспортния министър Росен Желязков и главния архитект Здравко Здравков.

Зеленият ринг ще се разгърне на повече от 60 дка площ. В него ще се използва трасето на излязлата от експлоатация железопътна линия и върху нея ще се развие нова веломрежа на София. 

Според проекта начало на велоалеята ще бъде в район "Слатина" и ще стига до гара "Пионер". Между тях ще бъдат създадени връзки за зала Арена Армеец", Софийския метрополитен и Борисовата градина. Дължината на велоалеята ще бъде 3152 кв.м.

"Зеленият ринг е най-ключовият проект за изграждането на София като зелен град. Проектът е труден за реализация и изисква цялостната координация с Министерство на транспорта и Нацианална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ)", обясни Фандъкова. 

Тя ще държи територията, на която ще се разгърне Зеления ринг да бъде предоставена на Столична община. Но това може да се случи след като се приеме Подробнният устройствен план. Фандъкова има уверението, че имотите, които в момента са собственост на НКЖИ, ще бъдат дадени безвъзмездно на Столична община. Процедурата обаче трябва да бъде задвижена с решение на Министерския съвет.

От думите на столичния кмет стана известно, че проектът ще бъде изпълняван поетапно през годините. Към момента не е ясно и колко точно ще струва. 

Транспортният министър Росен Желязков обясни, че 60% от Зеления ринг ще бъде за озеленяване 

„За да може да се осъщесвява придвижването до парковете с не моторни превозни средства", добави той.

По този проект се работи от 2016 г., припомни главният архитект Здравко Здравков. 

Зоната трябва да свърже столичните райони "Изгрев" и "Слатина". Крайната цел ще бъде създаването на Зеления ринг, който ще използва част от трасетата бившите ж.п. линии и част от новопроектираните булеварди. Той добави, че има идеи и за развитие на зелената връзка и към планината.