Днес ще стане ясно кои фирми са кандидатствали за обществената поръчка за почистването на София в следващите 5 години. В 14 ч Столична Община ще отвори подадените кандидатури публично.

Вчера бе крайният срок за подаване на документи, след като вече бе удължен веднъж от 21 август. Общата стойност на поръчката е за 430 млн. лв., като тя покрива периода 2020-2025 г. Победителят обаче няма да е един - според правилата територията на общината е разделена на 7 зони за почистване, и една фирма може да кандидатства най-много за две от тях. В тези зони влизат 19 и половина от 24-те столични района. "Младост", часто "Триадица", "Витоша" и "Овча Купел" са с договори от 2017 г., които изтичат чак през 2022 г.

Всяка фирма ще отговаря за събирането и транспортирането на отпадъци, както и метенето, миенето и зимното почистване.

Темата за почистването на София и обществената поръчка доведе до въпроси от кандидатката за кмет на града Мая Манолова към настоящата кметица Йорданка Фандъкова миналата седмица. Манолова постави под въпрос защо сега се обявява тази поръчка, след като договорите с настоящите фирми за почистване изтичат между 1 юни и 6 юли догодина.

От кметството отговориха, че предходната процедура по избор на фирми е отнела повече от 12 месеца заради обжалвания на участниците. Тогава 4 компании обжалваха процедурата, проверка на КЗК ги отхвърли. За да предотвратят евентуално забавяне и да гарантират, че няма да настъпи криза в с почистването на отпадъци, от Столична община са започнали процедурата по-рано.

"Разбирам много добре от какво се притесняват фирмите - от това, че заложихме много по-тежки условия за тях в инетрес на чистотата на града. Очаквам не по-малко от дма месеца комисията да работи по преглеждането на комунетите, преди са се вземе каквото и да е било решение. Преди изборите не се очаква да бъдат класирани фирмите", коментира Фандъкова пред БНР.

Според Манолова обаче досегашните договори се удължават автоматично, така че криза няма как да настъпи.

Въпросите на Манолова повтарят критиката на БСП преди месец, които настояваха сегашната поръчка да бъде прекратена и да се дадат дейностите на общинското дружество. И обвиниха ГЕРБ, че искат "служебно да си купят изборите" в столицата.

Кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов също определи стартирането на обществената поръчка точно преди вота като "скандална". Борис Бонев, кандидат на "Спаси София", пък каза, че е нужен по-голям контрол върху работата на фирмите за чистота.

В момента за почистването на София отговарят консорциумите "Титан", "АЕС-Х Груп" и "София-юг", от "А.С.А. България", "Заубермахер" и от общинската "Чистота Искър". Договорите с тях не могат да бъдат продължени.

През годините един от най-честите скандали с дружествата, почистващи столицата, е практиката на някои от тях да наемат подизпълнители за възложените дейности, за което нямат право. Това доведе до прекратяване на договори с някои фирми и създаване на временни такива без конкурс.