Далеч от от официалния старт на предизборната кампания за местния вот през октомври, структурите на ГЕРБ и БСП в София влязоха в спор за сметопочистването на града. Повод стана обявената без предварително обсъждане обществена поръчка за избор на нови фирми, които да събират болука на столицата.

Това става година преди изтичането на сега действащите договори. От левицата видяха опит за осигуряване на служебна победа на местните избори и попитаха какво налага сегашния, а не бъдещия града да пуснае търга. Обявиха и че столичани плащат огромна сума за тази услуга спрямо повечето големи европейски градове. От ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че искат да вкарат столицата в нова криза с боклука.

В края на миналия месец, в разгара на отпускарския сезон, кметството реши да пусне търг за почистващи фирми на стойност над 430 милиона лева. Става въпрос за територията на почти цялата столица. Документи се приемат до 21 август, т.е. около месец след обявяването на поръчката. Срокът й е 5 години. А изискванията към кандидатите са сериозни. Това поставя въпроса ще могат ли нови играчи да навлязат в бизнеса с тази услуга в София. 

В момента столицата се чисти от консорциумите "Титан", "АЕС-Х Груп" и "София-юг", от "А.С.А. България", "Заубермахер" и от общинската "Чистота Искър". Въпреки амбициите на кмета Йорданка Фандъкова общинското дружество да поеме основната част от сметопочистването, през юни тя го даде на прокурор. Причината - "Чистота Искър" е "аутсорвала" дейността си на фирма на бившия монополист в почистването на столицата - Румен Гайтански-Вълка.

От БСП обаче настояват за прекратяване на сегашната поръчка и за даване на дейностите на общинското дружество.

"Настояваме кметът Фандъкова незабавно да прекрати обществената поръчка за чистотата на града. От ГЕРБ служебно искат да си купят изборите в София. Кое наложи точно сега в края на мандата в този отпускарски месец август тихомълком да се обяви тази поръчка? Защо се връзват ръцете на бъдещия кмет на София и на бъдещия Общински съвет? От групата на БСП настояваме тази комунална дейност да се изпълнява от общинско дружество", заяви на брифинг днес председателят на Градския съвет на левицата в София и лидер на социалистите в местния парламент - Калоян Паргов, цитиран от агенция "Фокус".

ПО думите му "новата обществена поръчка оставя съмнението, че софиянци ще плащат най-скъпата цена за тон за сметосъбиране и сметоизвозване". И изчисли:

"Цената е 90 евро в София, за справка: в Прага е 45 евро, в Мюнхен е 55 евро, а ние като най-бедната държава в ЕС в столицата се налага да плащаме почти двойно."

Според общинския съветник от БСП - Милка Христова "начинът, по който се реализира обществената поръчка за чистотата на София, ограничава възможността на общинските съветници да изразят становище и да предприемат действие по една от най-важните комунални политики". По думите ѝ държавата не била лош стопанин и сметопочистването трябва да отиде при "Чистота Искър". Това можело да спаси дружеството. 

След пресконференцията на левицата, такава свикаха и от ГЕРБ-София. Областният координатор на София Цветомир Паунов определи като "клишета" това, че "ГЕРБ за пореден път иска да спечели по служебен път изборите в София".

"Колегите и в СОС показват, че ежедневно работят за проблемите на града и това, че БСП е в перманентмна криза, не означава, че тези свои проблеми трябва да ги прехвърля върху нас или върху работата на Столична община", посочи той.

Николай Стойнев, зам.-председател на СОС заяви, че искането за прекратяването на поръчката "е опит за предизвикване на криза с почистването на София". Сойнев обяви, че търгът е обявен година по-рано предвид предходния опит на общината. През 2014 г. процедурата отне близо година заради обжалвания. Високите изисквания към фирмите Стойнев обясни с желанието на общината да се осигури качествено почистване.