Управляващата партия на президента Владимир Путин "Единна Русия" загуби почти половината от мнозинството си в местния законодателен орган на Москва, предаде днес "Политико". Вотът бе вчера.

Изборният шок идва сред летните протести против изключването на най-острите критици на Кремъл от кандидатите.

Според предварителните данни "Единна Русия" спечели 26 от 45 места в московката Градска дума, където тя държеше 38 мандата преди това. Комунистическата партия спечели 13 места, докато левоцентристката "Справедлива Русия" взе три места.

Макар и двете партии номинално да са в опозиция на "Единна Русия", анализаторите казват, че те са контролирани от Кремъл в различни степени, отбелязва "Политико".

"Яблоко", малка либерална партия от времето на перестройката, получи три места. Лидерът й Сергей Митрохин отначало беше лишен от правото да се кандидатира, но то му беше възстановено, след като обжалва и съдът в Москва излезе с решение в негова полза.

“Tова е масивно постижение”, каза Витали Шкляров, цитиран от "Политико" анализатор и съветник на "Яблоко". 

Той добави, че за първи път истински опозиционни кандидати са избрани в Градската дума от ранните 90 години на миналия век.

Избирателната активност на изборите за московска Дума е била 21,77 процента, показват окончателните данни от 100 процента обработени протоколи, предаде ТАСС, като се позова на ръководителя на московската избирателна комисия Валентин Горбунов. Активността е била с половин процент по-висока в сравнение с предишните подобни избори.

"Единна Русия" е понесла сериозен удар на вота в Москва вчера, отбелязват руски агенции, цитарани от Ройтерс и от Франс прес, цитирани от БТА.

Според тях почти пълното преброяване на бюлетините показва, че кандидатите, подкрепяни от властите, са изгубили в 19 от 45-те окръга в столицата след лято на опозиционни протести. Това означава, че сега кандидатите, подкрепяни от властите, са изгубили около една трета от местата в столичния парламент.

Кандидатът на Кремъл Александър Беглов е спечелил изборите за губернатор на Санкт Петербург, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Беглов получава 64,47 процента от гласовете при обработени 98,93 процента от протоколите. Досега той беше временно изпълняващ длъжността.
Беглов се бореше за поста срещу двама малко известни кандидати - Надежда Тихонова и Михаил Амосов, които получиха респективно 16,84 процента и 15,93 процента от гласовете.
За основен опонент на Беглов се смяташе кандидатът на комунистите и известен режисьор Владимир Бортко, но той се оттегли от надпреварата няколко дни преди изборите с аргумента, че всичко ще бъде нагласено, така че да спечели временният губернатор.

Кандидатите на "Единна Русия" се регистрираха като "независими" в Москва в очевиден опит да се дистанцират от все по-непопулярната си партия. Одобрението за нея намаля заради увеличаване на пенсионната възраст и растящата бедност, отбелязва "Политико". Но нито тази тактика, нито съобщенията за изборни измами в полза на "Единна Русия" можаха да спасят един от играчите й в тежка категория - Андрей Метелски, лидер на московската организация на "Единна Русия". Той загуби мястото си в Москва и не можа да оглави Градския съвет. Това направи комунистът Сергей Савостянов.

Администрацията попречи на повече от дузина либерални опозиционни фигури, свързани с Алексей Навални, да се кандидатират за Градската дума. Твърди се, че Кремъл е взел това решение, след като вътрешно социологическо проучване установило, че либералите биха взели поне девет места. Макар Градската дума да няма големи правомощия, правителството се страхува да даде по-висока трибуна за антикремълските възгледи на Навални и съмишлениците му, коментира "Политико".

ЕС не признава изборите в Крим

„ЕС не признава незаконната анексия на Крим и Севастопол от страна на Руската федерация и продължава да осъжда нарушаването на междунароното право. Следователно ЕС не признава провеждането на избори на Кримския полуостров.“

Това се казва в декларация на говорителя на Федерика Могерини, Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

„Никой, избран на Кримския плоуостров, който твърди, че „представлява“ населението на Крим и Севастопол, няма да бъде признат за представител на тези територии, които са украински“, продължава изявлението.

ЕС продължава решително да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна.