Закон за защита на правата и интересите на възрастните хора предлагат "Обединени патриоти". Той ще предвижда всеки възрастен човек да получава допълнение към пенсията си до прага на бедност. 

"346 лева. В момента от 209 лв минимална пенсия ние поставяме в този закон задължението на държавата да гарантира тази сума - поетапно, естествено", обясни председателят на НФСБ Валери Симеонов. 

Ще се обсъжда допълнително дали това да стане в рамките на 3 години. Симеонов благодари на депутатите от ВМРО, които свършили основната работа по законопроекта. 

"В новия състав на ОП имате действени хора, които от първия ден реализират програмата си, която до момента беше възпрепятствана не веднъж, не два пъти, от тази част от "Обединени патриоти", която вече не е част от нас." 

И конкретно този закон бил предлаган в малката коалиция, но отхвърлян от Волен Сидеров и "Атака", подчерта той. 

Става дума за универсално плащане, което ще замести множество на брой различни социални помощи. Никой не знае точния обем на тези плащания, но те могат да вдигнат минималната пенсия до малко над 300 лв. Новата идея ще струва сама по себе си 1 млрд. лева на бюджета годишно, но около половината сума ще се компенсира от заместването, а друга част - от намаляване на административните разходи. 

"Няма да има никакви условия за плащането, освен да са имали трудов стаж", обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди. 

И каза още: 

"Това е първият закон, който изцяло обследва и гарантира правата на възрастните хора в държавата. Текстовете, които защитават правата на тази уязвима група, сега са пръснати в десетки закони."

От ОП събрали тези текстове на едно място. 

Законът обещава още гарантиране на "нормален, достоен начин на живот" чрез "приемане на възрастните в общностите", в доброволчески инициативи на местните общности, и предвижда създаване на "съвет на старейшините" в общините и пенсионерски клуб.