Американският сенатор Рон Уайдън - демократ от Орегон - поиска изпълнителният директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг да понесе наказателна отговорност заради това, че е излъгал американските граждани относно пропуските в поверителността на личните данни на потребителите в социалната мрежа.

"Марк Зукърбърг неведнъж е лъгал американския народ за сигурността. Мисля, че той трябва да бъде подведен под отговорност лично и да мине през всичко - от финансови санкции до, нека го подчертая, възможността да лежи в затвора. Той нарани много хора.

И между другото има прецедент по темата: във финансовия сектор, ако изпълнителният директор излъже за финансовите резултати, той може да бъде подведен под отговорност лично", аргументира се Уайдън, цитиран от CNBC. 

През 2018 г. сенаторът внесе законопроект, наречен "Закон за защита на данните на потребителите", който дава на Федералната комисия по търговия на САЩ по-голяма възможност да се меси на компаниите, които нарушават поверителността на потребителите. Законопроектът на Уайдън предлага ръководителите на такива фирми да бъдат преследвани от закона и да могат да получат до 20 години затвор и до 5 милиона долара глоба. 

През юли именно Федералната комисия по търговия глоби "Фейсбук" с 5 милиарда долара - най-големия акт, налаган някога срещу технологична компания, след като през 2018 г. започна разследване за практиките на платформата в опазването на личните данни.

Конкретната причина за разследването беше огромен теч на данни, който даде достъп на консултантската компания "Кеймбридж аналитика" до частната информация на над 87 милиона потебители на фейсбук. Фирмата е работила изключително с насоченост към президентските избори в САЩ и се смята за близка до бившия съветник на президента Тръмп и тогавашен главен редактор на десноконсервативния сайт "Брайтбарт". Според Федералната комисия социалната мрежа е трябвало поне да предупреди потребителите, че техните данни се ползват от трети страни.

Американската комисия по ценни книжа и борси също глоби "Фейсбук" със 100 милиона долара за заблуждаване на инвеститорите относно рисковете, пред които компанията е изправена от злоупотреба с лични данни.

"Повече от 2 години "Фейсбук" представяше риска от злоутреба просто като хипотетичен, докато през цялото време са знаели, че трета страна вече има достъп до данните на потребителите им", казаха от комисията през юли. 

Това е поредна атака срещу Марк Зукърбърг и неговата компания през последните 18 месеца. Един от основателите на социалната мрежа - Крис Хюз, дори предложи "Фейсбук" да бъде разделена на няколко отделни компании, тъй като в момента Зукърбърг има прекалено голямо влияние, включително върху настроенията на избирателите. 

"Мисля, че ако се притеснявате за демокрацията и изборите, бихте искали да има компания като нашата, която може да инвестира милиарди долари годишно за разработване на най-нови средства срещу намеси в изборите", отговори тогава самият Зукърбърг.