След множество проверки и дори след сигнал от община Дупница още през миналата година от Агенция "Пътна инфраструктура" не установили никакво струпване на опасни материали под магистрала "Струма". Оттам подали сигнал до прокуратурата едва когато тези имагинерни материали се запалиха, обгориха и повредиха част от аутобана, вследствие на което сега ще се дадат 1,8 милиона лева за ремонт, а пътят до Гърция остава частично затворен.

Това стана ясно тази сутрин от думите на председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски по бТВ. Терзийски обаче подчерта, че АПИ не носела отговорност за боклуците по магистралата, въпреки че по закона за пътищата никой няма право да струпва материали в такава непосредствена близост до пътя. Терзийски не искал да прехвърля отговорности, но все пак подчерта на няколко пъти, че било работа на институциите по управление на отпадъците, разбирай Министерството на околната среда и водите, да предприеме мерки в такива случаи. 

Така на практика пак не стана ясно кой е отговорен за запалването на сметището под аутобана и какво е правила държавата през годините, за да предотврати подобни опасни инциденти.

"В годините АПИ е извършвала т.нар. линейна охрана и са докладвали за състоянието на съоръжението. По докладите, които са подавани, няма информация под съоръжението да има отпадъци или материали на рециклиращата фирма", заяви днес Терзийски.

И продължи:

"На 4 април 2018 г. община Дупница е подала сигнал до АПИ, че има опасност. Извършени са проверки и тя е установила, че в района на съоръжението няма депонирани материали" (бел. ред. - планините от боклуци пламнаха в първата половина на август, т.е. едва ли са се появили за 4 месеца. Напротив - собственикът твърди, че те били там от... 1997 г. и не били само на фирмата, а и на "недобросъвестни граждани").

След което Терзийски подчерта:

"Без да бягам от отговорността или да прехвърлям на други институции - това не е от компетенцията на агенцията. Не е коректно аз да коментирам действия на други институции по този казус. Вижте, във всеки един момент под това съоръжение може да се появи отпадък. АПИ изгражда и поддържа пътища. Тя не е компетентна да изпълнява дейности по управление на отпадъците."

По думите му вчера имало среща "да се вземе решение как собственикът да разчисти терена". "В момента имаме вече абсолютното взаимодействие", смята шефът на АПИ.

Терзийски посочи още, че нямал информация агенцията да е давала становище или разрешение около съоръжението да бъдат съхранявани такива материали. Длъжни са да попитат дотолкова, доколкото има обслужващи зони и ограничителни строителни линии, заяви още той.

Той коментира и разпространения от община Дупница видеоклип, на който се вижда струпване на нови отпадъчни материали под "Струма". И от коментара му стана ясно, че АПИ местела и после връщала материалите след намеса на правоохранителните органи - било... незаконно да ги маха.

"Под съоръжението отпадък или материали няма. Клипът е от деня, в който АПИ организира изземването на материалите под съоръжението. След което собственикът предяви претенции, че това са негови материали и можем да ги увредим, ако ги транспортираме. След негов сигнал дори до правоохранителните органи ние бяхме принудени да спазим закона и да върнем материалите, които той да извози до сметището в Костинброд", разказа за генезиса на клипа Терзийски.