Санкциите срещу Русия, наложени заради анекцията на Крим, трябва да бъдат запазени. Това обяви президентът на Полша Анджей Дуда на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде "Ройтерс", цитирата от БТА. 

Украйна трябва да възстанови териториалната си цялост, такава, каквато е била преди 2014 г., и да си върне контрола над "окупираните днес територии", преди всичко Крим, но и Донецка и Луганска област, заяви Дуда.

През Зеленски, който е на официално посещение във Варшава, държавният глава на Полша допълни, че страната му е привърженик на това Украйна да има по-близки отношения с ЕС и НАТО. 

Дуда предложи ранените в Донбас украински военни да бъдат лекувани в Полша.

"Имаме добра военна система на здравеопазване за ранените в донбаския конфликт украински войници", каза той - "Искаме да помогнем и съм разговарял за това с министъра на националната отбрана".

Зеленски добави на свой ред: 

"Всякакви евентуални промени в санкциите срещу Русия трябва да вървят в посока засилване, а не отмяна на санкциите. Нашата позиция е, че без изпълнение на Минските споразумения и възстановяване на териториалната цялост в международно признатите граници санкциите на ЕС могат да се преразглеждат единствено в посока засилването им, а не обратно", каза той. 

Зеленски разкритикува изграждането на руско-германския газопровод "Северен поток - 2", като го нарече заплаха за целия европейски континент. 
Украйна и Полша са за диверсификация на енергийните източници, включително в сътрудничество със САЩ, каза Зеленски.