Федералната здравна служба издаде национално предупреждение в четвъртък срещу употребата на марихуана от юноши и бременни жени, съобщи Асошиейтед прес. Причината е, че все повече държави легализират наркотика за медицински цели или забавление.

Това заявиха министърът на здравеопазването и социалната политика на САЩ Алекс Азар и главният хирург (съветник на министъра) Джером Адамс. Азар определи марихуаната за „опасен наркотик".

Според представители на адниминистрацията на Тръмп президентът е дарил 100 000 долара - една четвърт от заплатата си, за дигитална кампания да се повиши информацията относно рисковете.

Предупрежедението им идва след като легализираната марихуана се превърна в индустрия на стойност 10 милиарда долара, след като почти две трети от щатите я легализираха, основно за медицински цели.

Притежаването на малки количества от наркотика за развлечение е легално в 11 щата и окръг Колумбия, по данни на Националната конференция на щатските Законодателни събрания. В този списък участват също Калифорния, Колорадо, Мичиган и Мейн. Федералното право все още го възприема като субстанция, наподобяваща опиоидите.

Според Адамс науката доказва, че марихуаната е опасна за развитието на мозъците при тийнейджърите и за ембрионите. Наркотикът също е станал по-силен - тройно се е увеличила концентрацията на активното вещество THC през последните 20 години.

"Това не е марихуаната на майка Ви", предупреди главният хирург. "Употребата на марихуана е риск за развиващия се мозък. С времето се измени настроението за това дали марихуаната създава фалшиво усещане за сигурност", допълни той. 

Американската медицинска асоциация обяви, че подкрепя мерките на правителството, като допълни, че е против употребата на марихуана при тийнейджъри, бременни жени и кърмачки.

Докато Белия дом е превърнал борбата срещу епидемията от опиоиди в основен политически приоритет, "тревата" определено не получава същото внимание.

Федералните служители твърдят, че се страхуват, че нагласата към легализиране може да изкуши тийнейджърите да я изпробват. Много младежи я консумират (въпреки че навсякъде е забранена за непълнолетни), наред с алкохола и електронните цигари. 

Според Адамс негативното въздействие върху мозъците продължава и след 20-годишна възраст. Честата употреба сред тийнейджърите уврежда частите на мозъка, които отговарят за вниманието, паметта, вземането на решения и мотивацията. 

В проучване от 2017 г. 7 процента от бременните жени издават, че са пушили "трева" през последния месец. Някои от тях са я използвали срещу сутрешното гадене.

"Ако имате сутрешно гадене, говорете с лекаря си", заяви Брет Гироа - асистент секретар на министерството на здравеопазването и социалната политика. "Има одобрени от "Агенцията за контрол на храните и лекарствата" лекарства, които помагат за сутрешното гадене. Употребата на марихуана никога не е доказвала, че е безопасна или ефективна", допълни той.

"Националният институт за злоупотреба с наркотици" ще плати за няколко проучвания за употребата на марихуана при бременност. В едно от тях ще се дава "трева" на бременните жени, които са избрали да продължават да пушат марихуана, за да лекуват сутрешното гадене, въпреки предупрежденията.

Според директорката на института Нора Волков доказателствата за вредата върху развиващите се мозъци не са неопровержими, но тя подкрепя препоръките на главния хирург.

"Не може да си затваряме очите и да казваме, че това не се случва. Случва се. Ще бъде пропусната възможност, ако не се продължат изследванията докато не се намери неопровержимо доказателство за това как наркотикът въздейства върху ембрионите", сподели тя. "Според мен нещата се променят, като се предоставят доказателства", допълни Волков.