Атина - жертва на "графитено бедствие" заради вандали с боя или "рай за уличните артисти"? И двете... 

В столицата на Гърция през последните години почти не са останали фасада, гараж, стълбище, подлез, стена на на магазин, които да са в оригиналния си цвят. "Пощадени" от графити са само сгради, около които контролът е много засилен - правителствени здания, банки...

След останалите улични "платна" за изява вече трудно се намира празно място, затова и на места пластовете спрей са един върху друг, а пейзажът постоянно се променя - с нови надписи или рисунки на старите места. 

Последната вълна на уличното изкуство започва с икономическата криза, която удари южната ни съседка преди няколко години. Фалити, а оттам изоставени и затворени магазини и сгради, много друга работа на органите на властта, заради която вандализмът остава встрани, младежи със свободно време, които търсят форма да изразят протеста си, политически емоции, традиционните футболни закачки или просто подписи с послание от типа "виж ме, бях тук" - всичко това са предпоставки за заливането на града с боя. 

Преди няколко месеца местните власти обявяват "борбата с визуалния вандализъм" за приоритет. Но... въпреки съществуващото законодателство срещу вандализма битката с него продължава да не е сред приоритетите на полицията, разказват местни медии.

Затова в мащабната програма за реновация на града, обявена от общината в Атина, "изчистването" на драсканиците намира място. В усилието се включва не само администрацията, но и бизнесът - от търговци и собственици на търговски обекти до големи местни компании. 

Общината се хвали, че вече са почистени над 8000 кв. м стени, някои от които принадлежат на "архитектурни съкровища". Местната управа вече има и специален екип за бързо реагиране - в рамките на 48 часа от установяването на нови "драсканици" тези служители се отзовават, почистват и третират градското "платно за рисуване" със специални материали, които предотвратяват появата на нови рисунки отгоре. Резултатът засега не е зашеметяващ, както свидетелстват снимки от началото на месеца. Но акцията е в ход. 

Почистват се "драсканици", а те са буквално навсякъде. Наред с тях обаче по улиците на Атина има рисунки като от галерия на съвременното изкуство. Тези картини никой не ги пипа, а и немалко от тях са поръчани от собствениците на фасадите, които красят. Често поръчките към художниците идват от официалните институции.

А понякога, дори често шедьоврите, нарисувани със спрей, не са пожелани. Но са красиви...

Регламентиран графит.

„ИZчистване“ - под това име Клуб Z започна кампанията си за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. С инициативата си искаме да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни.