Китай разкритикува остро планираната продажба на изтребители F-16 от САЩ на Тайван.

Пекин и заплаши да наложи санкции на американските фирми, които участват в сделката, предаде Франс прес, цитирана от Фокус.

„Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити интересите си, включително като наложи санкции на американските компании, които участват в продажбата на оръжие на Тайван“, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Китай Ген Шуан.

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 66 изтребителя F-16C / D Block 70 на Тайван, който Китай смята за своя територия.

Сделката се оценява на 8 милиарда долара.

Говорителят на външното министерство на Китай Ген Шуан сподели в средата на юли, че продажбата на оръжие е нарушение на международното право и нарушава китайските суверенитет и национална сигурност.

"Китайското правителство и китайските компании няма да си сътрудничат, нито ще поддържат търговски отношения с тези американски компании", заяви той по време на пресконференция. "Не мога да разкрия детайлите в този момент. Но вярвайте на следното - китайците винаги си държат на думата", подчерта Шуан.