Китай обяви, че е готова да обяви война на всеки, който се опита да подпомогне независимостта на Тайван, предаде Ройтерс.

Пекин също обвини САЩ, че подкопават глобалната стабилност и осъди споразумението от миналия месец за продажба на оръжие на острова, която е оценявана на 2,2 милиарда долара.

След новината Китай обяви, че ще наложи санкции на американските компании, които са страни по сделката.

Говорителят на китайското министерство на отбраната Лу Джиан представи на пресконференция "Бяла книга за националната отбрана на Китай в новата епоха". Предвидено е Народноосвободителната армия на Китай да наброява близо 2 милиона души, като така са съкратени 300 000 войници. В плана са представени планове за мирното присъединяване на Тайван, съобщи Ройтерс.

"Въпреки всичко ние трябва твърдо да посочим, че преследването на независимостта на Тайван ще бъде със задънен край", заяви говорителят. "Ако има хора, които дръзват да отделят Тайван от страната, армията на Китай ще бъде в готовност да поведе война и твърдо да защити националния суверенитет, обединение и териториален интегритет", допълни той.

Пекин никога не е отричал силовото присъединяване на територията. 

Щатите нямат формално установени връзки с Тайван, но те са основните снабдители на оръжие на острова и са задължени със закон да осигуряват необходимите средства за самозащита на Тайпе. 

Китайското министерство обяви, че Вашинготн е "провокирал усилена надпревара между големи държави, които значително за увеличили разходите в отбраната си...и са подкопоали глобалната стратегическа стабилност.

"Злонамерени действия"

Тайван отвърна по-късно през деня с обръщение, в което осъди "провокативното поведение" на Пекин, което "сериозно е нарушило мирния принцип в международните право и отношения, като са предизвикали регионалната сигурност".

"Ние призоваваме властите на Пекин да денонсират ирационалните, злонамерени действия като употребата на сила и да подобрим кръстосаните отношения, да се справим с проблеми като Хонконг рационално", се твърди в съобщението.