Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Макар и мъртъв, знаменитият писател Александър Солженицин може отново да се превърне във враг на руските управници.

Западни медии правят този извод от няколко събития - статия срещу Нобеловия лауреат, отговор на жена му и мълчаниетго на Кремъл. Както и от призива в училищата повече да не се изучава романът "Архипелаг ГУЛаг".

На 20 септември в руския портал "Култура" бе публикувана гледна точка на писателя Юрий Поляков. Той е главен редактор на в. "Литературная газета", използван навремето за разправа с инакомислещите. Мнението на Поляков е към редакционна статия, в която има опит за опрадваване или поне за омаловажаване на сталинските репресии с мотива, че съветските хора живеели във вражеско обкръжение.

Статията на Поляков съдържа остри нападки срещу починалия през 2008 г. Солженицин, който с "Архипелаг ГУЛаг" разкри пред света ужасите на сталинските лагери. 

"Солженицин не просто напусна навремето Съветския съюз (а СССР, независимо дали ни се иска или не, е една от политическите версии на историческа Русия), но фактически призоваваше американците да започнат срещу него война", пише Поляков.

Той е автор на романи с прекален патриотичен патос и бивш съветник по въпросите на изборите на президента Владимир Путин.

Писанието разгневи Наталия Солженицина, вдовицата на руския писател. Тя публикува открито писмо до Поляков, но вече на страниците на ръководения от него в. "Литературная газета".

"Вие не може да не знаете, че през февруари 1974 г. Солженицин бе арестуван, лишен от гражданство и под конвой депортиран от страната. (...) Ако знаете това и публикувате цитираните по-горе думи, значи съзнателно лъжете. (...) Недостойно е да повтаряте клеветата за призивите за война, спретната срещу Солженицин в дълбоките съветски времена от Пето управление на КГБ за борба с инакомислието. Напротив - в изгнание Солженицин дълги години бе в немилост пред американската преса именно за това, че защитаваше историческа Русия", пише Наталия Солженицина.

Наистина, Солженицин бе известен и с националистическите си възгледи. В последните години от живота си той обвини НАТО, че със своето разширяване на изток иска да отнеме суверенитета на Русия.

Юрий Поляков не се колебае да отговори на г-жа Солженицина, като писмото му е публикувано под нейното.

"Неговата яростна, частично оправдана заради личната драма омраза към съветската версия на нашата държавност е общоизвестна и тук по-скоро бих повярвал на Пето управление на КГБ, което не бих очернял в днешната геополитическа реалност", пише бившият путински съветник.

След това той припомня съмненията на Солженицин в истинността на ръкописите на романа "Тихият Дон" на Михаил Шолохов.

"Убеден съм, че не трябва да бъде включван в училищната програма "опитът за художествено изследване", озаглавен "Архипелаг ГУЛаг". Омировите оценки на сложната епоха на Ленин-Сталин, публикувани в тази книга, сериозно противоречат на данните на историческата наука и на здравия разум. Едностранно разбраното минало възпитава ненавист къмв собствената страна и поражда гражданско блато", смята Юрий Поляков.

Изненадващо обаче той защитава първия роман на Солженицин - "Един ден на Иван Денисович". Писателят смята, че той трябва да бъде прочетен от всеки руски гимназист. "Архипелаг ГУЛаг" не е художествена творба. Той по-скоро е документален роман, но самият автор го нарича "опит за художествено изследване".

В путинска Русия сякаш отново заработи машината на времето, коментира случилото се италианският в. "Ла Република".

Призивите за разправа с противниците на съветския режим от вестникарските страници са добре позната практика отпреди 1989 г. Често статиите биват въприемани благосклонно от управниците. По тази причина почти сигурно е, че писанията са публикувани по заповед отгоре.

Много интересно е как ще реагира Владимир Путин, смятат запознати. Руският президент демонстрираше приятелство с писателя. Държавният глава лично връчи на Солженицин през 2007 г. Държавна награда на Руската федерация за итъкнати постижения в областта на хувманитарната дейност. Същевременно Путин видимо омаловажава престъпленията на сталинизма, от който знаменитият писател пострада.

Путин разговаря със Солженицин през 2007 г.

 

Ключови думи

Коментари

SRQBoyboy

Връщат се там, откъдето тръгнаха. Болшевишка революция 2.0. 600 интернет сайта са забранени, журналисти са затвряни или направо ликвидирани. Когато мужиците свалиха император Александър, той бе доближил Русия до Европа, както никога. Убеден, че една страна не може да има крепостни селяни в XX век и осъзнавайки надигащата се катастрофа на Първата световна война. Ленин изби интелигенцията или я прокуди. Сталин довърши пъкленото дело с 20 милиона избити на фронта и 40 милиона в Гулаг. Путин изглежда е най-дбрия кандидат за реставрация на тоталитарната система. Затова им е неудобен Солженицин, който бе истиснки руски патриот. Книгите на големия писател, който разкри пред света чудовищния характер на съветската система, сега е опасен, защото хората с мозък започват да правят аналогии.

Какъв руски патриот бе, та тоя чичо е евреин?!?!? Не си ли задаваш въпроса как в 1974 г. след публикуването на книгата му той е бил екстрадиран, а не ликвидиран? Много просто - бил е израелски гражданин! Същото е с Жириновски - руски националист??!!??!! Как може един евреин, също израелски гражданин, който си е сменил името с руско, да се бара краен руски националист?!?!?! Проучете малко преди да пишете?!?!? Мислете малко!!!

Всички дисиденти са плод на репресивните тайни служби.Те са карани да вършат чудовищни неща в затворите, за да бъдат като послушни кучета когато дойде време.При тях всичко е режисирано. Когато властта се разпада, те трябва да задушат опозицията. Спомнете си нашите Желев, Дертлиев, Дренчев.След като си свършиха мръсната работа отново се прибраха при комунистите.Същото е и със Солженицин, плюеше комунизма и искаше перестройка, а като дойде перестройката, започна да плюе нея и да реве за комунизма. На Путин му харесва Новорусия на Солженицин, но Гулаг не му харесва защото започва да прилича на него. Защо прасетата по затворите изядоха едни хора, а други не? Може би трябва да се питат прасетата, сигурно вторите са били много нечистоплътни та чак на прасетата им е погнусяло.
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Който не е чел...

Който не е чел Солженицин не може да е наясно с руския комунизъм.По - жесток и нехуманен от всички подобни диктатури в Европа.Солжиницин първи обвини Сирия запада ,че безмълвен е гледал зверствата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.