Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В България има 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов – затворени, но нерекултивирани. А за да не се запалват, те трябва да се рекултивират. Това съобщи пред бТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

По думите му едва 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за отпадъци. А това е много малък брой, но той го отдава на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година. 

Бюджетът за засипването им с пръст и други дейности е 105 млн. лв, посочи Димов. В Свищов има и проект, но само 25% са подали документи. Това е станало на 11 март, а финансирането е за 3 млн. лв, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев, който също се включи в раюговора.

"Този проект не става за един месец. "Вие имате документи да подавате, да се напише проектът", пък репликира екоминистърът.

И обобщи, че няма замърсявания от този и другите пожари на сметища.

Попитан за пожара край дупнишкото село Джерман, където бяха повредени конструкции от магистрала „Струма”, министър Димов обясни там става въпрос за площадка за струпване на вторични суровини, а не за депо за отпадъци. И добави, че ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката. 
 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.