"Боинг" (Boeing) отлага пускането на версията на широкофюзелажния модел 777Екс ( 777X) за свръх дълги полети, съобщи самолетостроителят, който все още преодолява последиците от кризата със самолета си 737 Макс (737MAX) и проблемите с двигателя на 777Екс, предаде Ройтерс.
Това ново отлагане се случва на фона на продължаващото вече шест месеца спиране на полетите на 737 Макс. Освен това най-големият самолетостроител в света се сблъсква със забавяния на доставките на 777Екс, свързани с проблеми в двигателя, заради които първият полет на 777-9 е отложен за 2020 година.

737 Макс бе най-бързо продаващият се модел на "Боинг" благодарение на двигателите с икономичен разход на гориво и възможностите на машините да изминават по-големи разстояния. Полетите с него обаче бяха спрени в целия свят през март след две катастрофи за пет месеца, отнели живота на общо 346 души.
Забавянето на по-бавно продавания 777-8 ще попречи на "Боинг" да достави самолета навреме за плановете на австралийската авиокомпания Куонтас (Qantas) да извършва полети без спиране между Сидни и Лондон с продължителност 21 часа.
Куонтас се надяваше да получи първите доставки на самолетите през 2022 година и да започне да изпълнява най-дългия граждански полет в света през 2023 година.