Министър-председателят Бойко Борисов разговаря днес с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов и първия вицепрезидент на Иран Есхаг Джахангири, съобщи Нова ТВ.

Срещите са в рамките на първия Каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан.

Фокус на дискусиите в "Аваза" ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците. Д

За продължаващото сътрудничество с Иран е важна работата по договореностите на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, подчерта Борисов на срещата с Джахангири. Дипломатическите отношения между двете ни държави са със 122-годишна история, подчерта премиерът.

Днес Борисов ще се среща и с руския си колега Дмитрий Медведев. Двамата ще обсъждат газовия хъб "Балкан" и включването на Туркменистан в него.