Европейският съюз ще отпусне 13.9 млн. евро на България за справяне с африканската чума по свинете. Първият транш ще бъде за 2.9 млн. евро. С тях ще се покриват спешни разходи. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. До месец трябва да бъдат отпуснати останалите 11 млн. евро от ЕС. С тази сума ще се компенсират вече ликвидирани огнища на чума в свинекомплексите. Освен това София очаква Европейската комисия да подкрепи и плана за превенция, който е изготвен.

Заместник-министърът на земеделието и храните Янко Иванов отрече твърденията на БСП, че няма ветеринарно-медицинско обслужване. 

„Това не е истина. Ние имаме 1 100 ветеринарни лекари, частно практикуващи, с които държавата в лицето на Българската агенция за безопасност на храните  има договор“, каза той.

Институциите са готови с и с конкретните мерки за малките стопанства - биосигурност, регистрация при облекчен режим и репопулация след преминаването на заразата.

„Вирусът на африканската чума продължава да се разпространява и това не е изненада, защото сега е точно сезонът на заразата“, заяви Иванов.

По думите му необходимите мерки са взети:

„Тези мерки, за които ние говорим, не са измислени от нас, не са приумица, това са международно утвърдени мерки от Световната организация по здравеопазване на животните и това са мерки, които са залегнали в европейските регламенти и директиви, които касаят контрола и ликвидирането на африканската чума по свинете“.