Горски пожари на територия, приближаваща по големина Белгия, опустошават Сибир. Природозащитници говорят за екологична катастрофа. Президентът Владимир Путин нареди на Министерството на отбраната да се включи в овладяването на стихията предаде днес ТАСС.

Изгорелите площи досега са над 1 милион и 630 хиляди хектара (16 300 квадратни километра), съобщава руската информационна агенция. Според радио "Свобода" площта на пожарите е достигнала 2,5 милиона хектара (25 000 квадратни километра).

Смог е покрил територия от Ханти-Мансийск до Горен Алтай, от Амур до Урал, предава радиото на уебсайта си.

Най-много са огнищата в Красноярския край и съседната му Иркутска област (съответно 104 и 137).

Задимяването обхваща 500 населени места в 20 региона на Русия.

Над 3000 души с 500 единици наземна и 60 единици летателна техника участват в гасенето, съобщава Министерството на извънредните ситуации, цитирано от ТАСС.

Властите обясняват пожарите с горещините. 

Александър Брюханов от Сибирското отделение на Руската академия на науките (РАН) каза пред агенцията, че за да се възстановят изгорелите гори ще трябват 100 години.

Огънят застрашава 11 редки животински видове, обяснява Владимир Кревер, научен ръководител на програмата за опазване на биоразнообразието на Световния фонд за дивата природа.

Анатолий Баркалов, друг учен от Сибирското отделение на РАН, определи ставащото в Сибир като "екологична катастрофа", отбелязвайки, че големи пожари в тайгата е имало и преди и тя се е възстановявала.