Новият шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров нападна евродепутатката Елена Йончева още в първото си интервю. След като вчера по обяд прокурорската колегия на ВСС го избра с познатото единодушие - 11:0 и със знаменитите думи на Сотир Цацаров "Честито, назначен сте!", Франтишек дава още същия ден интервю пред "24 часа".

Забележително е, че две от подзаглавията на интервюто са посветени на... доскорошния му пряк шеф, действащ зам.главен и вероятен бъдещ главен прокурор:

"Ще продължим темпото, зададено от Иван Гешев, с тенденция да го увеличим"

И...

"Иван Гешев трябва да стане новият главен прокурор"

Извън това Франтишек защитава постановлението си, с което лично прекрати разследванто за записите, известни като "Яневагейт" (или "Двете каки"), оправдава многото върнати дела на спецпрокуратурата (защото материята им била нова) и множеството споразумения, което обвинението сключва с обвиняемите (те били съвсем законни).

На финала се заема с евродепутатката Елена Йончева, за която съвсем наскоро се чу от главния прокурр Сотир Цацаров, че предстои да й се свали имунитетът от Европарламента (по обвинението за пране на пари от КТБ, б.р.)..

Франтишек говори за спора между бившата журналистка - сега евродепутатка, и прокуратурата, след като Йончева подаде сигнал срещу културния министър Боил Банов.

Ставаше въпрос за ремонта на Ларгото пред НДК и непотърсени - според Йончева - от държавата пари за неустойки. До дело обаче не се стигна, тъй като прокуратурта отказа да обвини Банов и прекрати производството. Един от изредените аргументи беше - между другото същият като при "Двете каки" - че записите са манипулирани.

След това Йончева обяви, че депозра в държавното обвинение истинския запис. 

Ето какво казва Франтишек по въпроса:

"Работи се по случая. Ще отворя една скоба - намира се телефон с оригиналния запис за събитие, което се е случило преди 4 г., когато такъв телефон не е бил произведен. Това малко буди съмнение как този “оригинален” запис се е появил в този телефон, който не е бил създаден към момента на записване на разговора? Нека да обясня, че в момента, в който даден запис бъде прехвърлен на друг носител, вече не може да се каже, че е оригинален."

Това е и предпоследният въпрос, а последният е: Иван Гешев ли трябва да стане главен прокурор?" Отговорът е:

"Според мен - да."