На последното възможно заседание на Пленума на ВСС - говорейки за себе си в трето лице, Данаил Кирилов обяви, че министърът на правосъдието няма да номинира човек за поста главен прокурор.

"Първият ми аргумент е свързан с обстоятелството, което вие възприехте миналия понеделник – с предложението на колегите, които са членове на Прокурорската колегия. Които общо, заедно и всички номинираха кандидат за тази процедура", каза той.

При това положение за Кирилов било налице "проявление на принципа на магистратското самоуправление".

"Дори да бъде номинирана такава кандидатура, максималната подкрепа, която е логично и обосновано да получи, е в рамките на 14 гласа от членовете на ВСС. Това би означавало да не се стигне до избор", пресметна той.

Въпреки това Кирилов винаги смятал, че министърът на правосъдието трябва да бъде обединител и да търси консенсусни решения.

С думи прости - днес той каза, че не е добре да има един кандидат, но няма да номинира втори.

"Oчaĸвax гpaждaнcĸoтo oбщecтвo дa cтигнe дo шиpoĸa пoдĸpeпa нa oбщa ĸaндидaтyрa, тoвa нe ce cлyчи. He мoгa дa пpиeмa eдинcтвeнoтo пpeдлoжeниe, ĸoетo пocтъпи в тaзи вpъзĸa, зapaди нecъoтвeтcтвиeтo мy c цeлтa нa зaĸoнa" (вероятно има предвид внесеното от "Боец" предложение за следовател Бойко Атанасов, б.р.).

Така той смятал решението си за неиздигане на кандидатура за "правилно и обосновано - по принцип, исторически и в конкретния случай".

Какво следва?

На заседание на 14 юни по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров ВСС издърпа още повече избора, който планирано трябваше да се случи на 14 ноември. 

От разписаното по закон следва, че най-ранната възможна дата за стартиране на процедурата бе 10 юли, а най-късната - 10 септември. ВСС стартира на 15-и - възможно най-близкия понеделник до долната граница.

За да не се влезе обаче после със задължителните 4 заседания на Пленума в лятната ваканция, те излязоха от нормалния график и бяха в режим понеделник - четвъртък, и по-конкретно се случиха на 18 и 22 юли и после на 25 и 29 юли. На тях по трима членове от Прокурорската колегия или правосъдният министър можеха да номинират кандидати.

Това обаче стана само веднъж - на второто такова заседание миналия понеделник.

12 август при това положение остава крайният срок за представяне на писмени концепции от предложените кандидати.

Така обявяването на дата, час и място за събеседването вместо на 3 октомври ще се проведе на 12 септември.

Крайният срок за приемане на докладите на двете ресорни комисии - по етика и по атестиране и конкурси, се изтегля вместо на 7 октомври, на 17 септември.

При това положение предложеното заседание на Прокурорската колегия за 30 октомври ще се изтегли на 9-и същия месец.

Практически ще се смали крайният срок за предложения, въпроси и становища от неправителствени организации, професионални сдружения и университети вместо до 6 ноември, до 16 октомври.

А финалното изслушване и гласуване вместо на 14 ноември ще се проведе на 24 октомври.

Кирилов вкара извънредна точка в дневния ред днес. А именно - искане от министъра на правосъдието за допълнителна информация за извършване на външен одит на системата за случайно разпределение на дела във ВКС. То било във връзка с неговото посещение на 3 юли, когато Кирилов бе на посещение във ВКС по покана на Лозан Панов. Трима гласуваха против, но с 18 гласа точката се прие.