Собственикът на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев е осъдил депутата от ДПС Делян Пеевски за 10 хил. лв. обезщетение заради клеветнически твърдения. Решението на съдия Гергана Христова-Коюмджиева от Софийския градски съд е от 19 юли.

Присъдената сума от 10 хил. лв. представлява "обезщетение за неимуществени вреди, произтичащи от обидни и клеветнически твърдения относно ищеца, съдържащи се в обръщение на Д. П. от 10.01.2018 г., разпространено в печатни и електронни средства за масова информация на 10.01.2018 г. и 11.01.2018 г.", се уточнява в решението на съда. Обезщетението е присъдено заради изявление на Пеевски след представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България" в началото на 2018 г.

На 11 януари миналата година във вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Стандарт" е публикувано обръщение на Пеевски по повод представянето на книгата.

В него Дончев, Иво Прокопиев и Огнян Донев са наречени олигарси, "приватизирали икономиката на страната, узурпирали националните телевизии и съдебната система, създатели на политически проекти и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск".

Тримата са описани още и като "хора, ограбили страната ни".

"Удовлетворен съм от факта, че притежаваните от мен „Телеграф" и „Монитор" разказаха на хората за олигарсите И. П., О. Д. и С. Д., но най-вече, че нашият труд дава своя резултат - тези хора, ограбили страната ни, вече са под светлината на прожектори и това ги е изнервило до краен предел", е цитат от Пеевски. 

Дончев е определен като човек, който притежава газопреносните мрежи и "богатее от таксите, плащани от хората...", "укрива данъци, води съдебни искове срещу своята Родина и я "клевети в Брюксел или зад океана".

Пеевски заявява, че асоциира тримата с мафиотите.

В отговора на исковата молба депутатът от ДПС е посочил, че квалификациите са били негова оценка, изложена в лично мнение, което се защитава от Конституцията. В разпространената "Бяла книга" имало откровени обиди, клевети и неистини спрямо него. А той просто след това изразил личното си негативно мнение, като в обръщението си използвал само верни факти и обстоятелства, въз основа на публични и общодостъпви източници. И че това е негова лична позиция, изказвал мнение. Освен това той говорел общо за тримата, твърди още в своя защита Пеевски.

Съдът обаче в решението си заявява, "че не е налице нарушение на това конституционно ограничение, когато изразеното мнение или оценка (дори и крайно негативна) се основава на верни факти и обстоятелства, каквито безспорно са налице в настоящия случай".

В решението си съдия Коюмджиева посочва, че твърденията са клеветнически. Думите "мафиот" и "олигарх" са обидни и има злоупотреба с правото на свобода на словото.

"Въпросните изявления са клеветнически, като с тях се разпространяват позорни обстоятелства за ищеца, внушават, че действията му са престъпни, което не е истина, доколкото твърдените обстоятелства не са доказани от ответника. Липсата на достатъчно фактическо основание в подкрепа на оценъчните съждения означава, че в случая има злоупотреба със свободата на словото, злонамереност и отправяне на оскърбителни лични нападки. Това е виновно и противоправно поведение", се посочва в решението.

Искът на Дончев за 70 хил. лв. обезщетение е отхвърлен и са му присъдени 10 хил. лв.

"В тази връзка съдът намира, че присъденият размер на обезщетението е съобразен с правно релевантните за това обстоятелства: характера на клеветнически и обидни твърдения, положението на ищеца на публична личност с изградено име в обществените и бизнес среди и с широка известност в обществото, за която всяка невярна информация се разпространява многократно (което е видно и от представените с исковата молба доказателства) заради засиления обществен и журналистически интерес, поради което и неприятните преживявания са от по-висока степен; обстоятелството, че обидите и клеветите са разпространени чрез средство за масова информация и са станали известни на широк кръг лица; факта, че същите са заявени от висш представител на политическа партия със значителен кръг от поддръжници и с познания за обществените и политически взаимоотношения, т.е. от лице, на което мнозина биха дали вяра; характера и степента на понесените от неимуществени вреди - претърпени интензивни отрицателни преживявания, установеното въздействие върху здравето на ищеца /получил е хипертонична криза, наложило се е ползване на медицинска помощ/, въздействието върху социалната сфера на общуване, установените със заключения на експерти субективни; обществено-икономическите условия в страната към осъществяване на деликта, включително жизнения стандарт, решаващият състав намира, че сумата от 10 000 лв. се явява справедливо обезщетение  по см. на чл. 52 от ЗЗД в конкретния казус. До тази сума е основателен искът за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди, като за разликата до пълния предявен размер от 70 000 лева следва да се отхвърли. Основателно е искането за присъждане на законна лихва върху присъдената сума от датата на предявяване на иска - 25.01.2018 г. до окончателното плащане, пише в решението.

То не е окончателно и вече е обжалвано.