Весела Петрова бе отстранена като продуцент на предаването „Денят започва с култура“ на БНТ, след като екипът протестира срещу опита на програмния директор Емил Кошлуков да им оказва натиск. В интервю за вестник „Сега“ Петрова казва, че проблемите са започнали от това, че предаването е представило „Бяла книга за свободата на медиите“, изготвена от Съюза на издателите в България. В книгата се описва монополизирането на медийния пазар от Делян Пеевски и съдействието, което той получава от властта.

В интервюто Весела Петрова съобщава, че другият продуцент на предаването – Васил Христов, също е напуснал.

Предлагаме ви част от интервюто на Светослав Спасов от вестник „Сега“ с Весела Петрова без редакторска намеса:

 

- Възможно ли е отстраняването ви да е отговор на декларацията, с която "Денят започва с култура" обвини шефа си в цензура? 

- Възможно е. С нашата декларация искахме да кажем, че не искаме да ни се оказва натиск. И е факт, че оттогава никой не ни е оказвал. Според мен всичко започна от това, че през януари поканихме хората, които представиха "Бяла книга за свободата на медиите". Мисля, че нямаше как да не поканим тези хора. Едва ли има човек, на когото да му е приятно, че 28 години след победата на демокрацията България е на 109-о място по свобода на словото. Това е падение и смятам, че в обществото тази тема трябва да се поставя постоянно. 

В предаването има рубрика за свободата на словото, така че представянето на книгата не е нищо необичайно. През декември представихме т.нар. Черна книга, в която става дума за строежи на културни центрове в обезлюдени селища. Посланието беше, че би било добре тези средства да се дадат за проекти на места, където има хора и където те могат да почувстват ефекта от тях. "Денят започва с култура" все пак е предаване за култура и в него се занимаваме с културно-етични теми, някои от които са производни на политиката. След като мина изданието за Бялата книга, Кошлуков ме извика и ми каза, че е трябвало да поканим и другата страна по темата.

... 

- Появиха се мнения, че след като през януари Кошлуков не успя да сплаши "Денят започва с култура", сега сменя подхода с махане на хора. 

- От моя гледна точка нещата изглеждат точно така. Опитвам се да се поставя на негово място и да го разбера: иска нещо да промени в предаването, да го динамизира. Аз не отричам идеите му и също чакам да видя какво той ще успее да направи. Само че зрителската територия е твърде стеснена, особено културната.

...

Има и нещо друго. Ако тръгнеш да променяш предаването из основи, като например по даден проблем започнеш да каниш много и различни хора, някои от които не разбират темата добре, предаването лесно може да се профанизира. Това е моят страх. Досега през тези 7 г. ние сме представяли качество, дано това да се запази. 

...

- Шефът на БНТ Константин Каменаров заяви през януари, че лично ви е гарантирал свобода. Какво се случи след това?

- Да, той се срещна с нас и ни обеща пълна свобода. Ние не сме работили под натиск нито преди събитията през януари, нито след декларацията. Затова съм учудена, че Кошлуков постъпи така с мен. 

Вижте, аз няма да кажа една лоша дума за БНТ. В нея съм от 20 г., там съм изградила кариерата си. Помня толкова хора, някои от които вече не са между живите, които са ме учили. Не мога дори за миг да допусна, че хората на БНТ ще направят нещо против собствения си дом.

- Вярно ли е, че след като Кошлуков определи Васил Христов за продуцент, той е напуснал БНТ?

- Напусна, защото някои колеги започнаха да подпитват и да пускат иронични забележки дали той е изборът на Кошлуков. И Васил, който е много талантлив и способен, предпочете да си тръгне. Той отдавна имаше предложение и накрая реши да го приеме. Защо трябва да търпи всички тези неща, които се случват при нас? Според мен това е достойна постъпка от негова страна.