Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иван Гешев почти сигурно ще остане единствен кандидат за главен прокурор. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов пред бТВ.

"Вътре в съсловието тази кандидатура се ползва с масова професионална подкрепа. Неговите колеги, тези, с които е работил, ценят професионалния му път. И аз бях изненадан. Не очаквах да се обединят по отношение на една кандидатура. Това е положителната страна", каза Кирилов.

На въпрос дали той ще издигне кандидатура, той заяви.

"Към този момент не. Нито днес, нито в четвъртък. Последното възможно заседание е в понеделник".

Кирилов отрече твърденията, че ако има само един кандидат това означава, че няма да има състезание.

"Дори когато кандидатът е един има гаранция, той може да бъде подкрепен, но може и да не бъде подкрепен. Би могло да възникне противопоставяне между двете колегии (на ВСС - б.р.) и тази кандидатура да не получи 17 гласа. Не очаквам това да се случи", обясни Кирилов.

Той допълни, че не би издигнал кандидат, тъй като към този момент той няма да може да събере изискуемите 17 гласа във ВСС.

"Ако аз издигна кандидатура това ознаава, че блокирам избора. Нямам желание да саботирам тази процедура, бих се радвал тя да завърши успешно", каза Кирилов.

Той обясни, че е било възможно да издигне кандидат в краен случай - ако няма кандидат.

"Исторически във времето нито един правосъден минитър не е номинирал кандидат за главен прокурор. Трябва да има много сериозни основания", каза Кирилов.

Той все пак допусна, че може да внесе кандидатура, ако се появи такава, която има сериозна подкрепа от гражданското общество или "президентът поне индикативно посочи евентуален кандидат".

"Това би било позиция на държавния глава. Той има участие в последната фаза", припомни Кирилов.

Коментари

"Състезанията" на гербавите - по един тертип.

С една куца калинка, която печели "служебно". Конграчулейшънс, чува Бойко и не слуша повече :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.