4 страни от ЕС са представили своите национални оценки на риска, свързан с мрежите от пето поколение, съобщи Еврокомисията.

Това е направено в резултат на препоръката на Брюксел за общ подход на Съюза към сигурността на 5G мрежите.

Констатациите от националните оценки ще бъдат използвани в следващата фаза - оценка на риска в целия ЕС, която ще бъде завършена до 1 октомври, каза Джулиан Кинг – зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за Съюза за сигурност. Той не спомена кои държави са и кои не са изпълнили препоръките.

Настоятелно призоваваме държавите членки да запазят ангажираността си към съгласувания подход и да използват тази значима крачка като импулс за бързото и сигурно разгръщане на мрежите от пето поколение. Тясното сътрудничество в целия ЕС е от решаващо значение – както за да постигнем надеждна киберсигурност, така и за да оползотворим изцяло преимуществата, които тези мрежи могат да предложат на гражданите и предприятията“, еказва в съвместно изявление на Кинг и на еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Оценката на риска в целия ЕС трябва да спомогне да изработването на единен подход към защитата на работоспособността на 5G мрежите.

Националните оценки на риска включват преглед на:

• основните заплахи и субекти, влияещи върху мрежите от пето поколение;

• степента на чувствителност на компонентите и функциите на мрежите от пето поколение, както и на други активи;

• различните видове уязвими места — както от техническо, така и от друго естество, като например тези, които биха могли да възникнат от веригата на доставки на мрежите от пето поколение.