Увеличение на планирания бюджетен дефицит за 2019 г. от 0,5 на 2% и емитиране на нов държавен дълг гласува днес Министерския съвет с предложение за актуализация на държавния бюджет за годината. Причината е необходимостта България да плати за покупката на нови 8 самолета F-16 за Военновъздушните сили накуп. Сумата според постигнатия договор със САЩ и компанията производител ва изтребителите "Локхийд Мартин" е 1,2 млрд. долара. 

Договорите със САЩ бяха одобрени миналата седмица в сряда, а в четвъртък вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ги подписа. Те обаече трябва да минат и през ратификация от Народното събрание. Очаква се това да стане заедно с предложението за актуализация на бюджета, което също трябва да бъде одобрено от депутатите, за да стане факт. 

Министърът на финансите Владислав Горанов увери през миналата седмица, че плащането за изтребители няма да възпрепятства работата по другите два проекта за модернизация на армията. Става дума за инвестиционните проекти за купуване на бронирани и транспортни машини за сухопътните войски, и за два кораба за военноморските сили.

В края на юни правителството вече емитира вътрешен дълг от 300 млн. лв., но финансово министерство заяви, че това решение не е пряко свързано със сделката с "Локхийд Мартин". Сега се очаква емитиране на още 200 млн. лв дълг с 20-годишен падеж.

"Дефицитът ще бъде около 2%, съвсем малко отгоре вероятно по план. Число, което е в съответствие е и под 3% по маастрихтските критерии. Тоест не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина", заяви финансовият министър в интервю, публикувано в сайта на ведомството му преди дни. 

Той смята, че "това няма да засегне останалите сфери".

След заседанието на правителството обаче зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви на нарочен брифинг, че в сделката "няма скрити разходи".

"Искам да обявя, че по предложение на министъра на отбраната днес на извънредно заседание Министерски съвет прие подписаните от него съгласно дадения му мандат четири договора за доставка на пакет многоцелеви изтребител F-16 блок 70 със съответното въоръжение и системи за управление и с това Министерски съвет стартира процедурата по ратификация на договорите - каза Запрянов, цитиран от "Фокус". - Предстои договорите да бъдат изпратени в Народното събрание и да бъде организирано тяхното разглеждане в експертните комисии и след това приемане в зала.“

"Няма скрити разходи в сделката за закупуване на F-16 - увери зам.-министърът. - За да се извърши ратификацията на договорите, трябва да бъдат осигурени бюджетни средства и това налага промяна и актуализация на бюджета за 2019 г. Тези пари да бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната“, посочи той, като уточни, че това се прави, защото бенефициент на договора е МО, а средствата се управляват от министъра на отбраната и министъра на финансите.

Бюджетът се актуализира с 1.256 млрд. долара в разходната част“, поясни той. ”Ако има положително решение на Американския конгрес, договорът е гъвкав и позволява в хода на неговото изпълнение да бъдат добавени допълнителни наши изисквания.

Скрити разходи в сделката няма. Те са такива каквито са“, заяви още зам.-министърът на отбраната.

В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване. Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Плащането ще се осъществи накуп.

Запрянов допълни още, че в МО се надяват до края на годината да бъде сключен договорът за закупуване на два кораба за модернизацията на Военноморските сили на страната.