България реши да купи от САЩ 8 самолета F-16 - 6 едноместни и 2 двуместни, заедно с оборудване и въоръжение, на обща цена от 1 251 256 000 долара. Това съобщиха в Министерския съвет вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и представители на висшето професионално ръководство на армията. 

Очаква се доставката на всички машини да приключи през 2023 г., стана ясно още след обявяване на правителственото решение.

Министерският съвет е одобрил 4 проекта за договори - за покупка на самите самолети - в това число за допълнително оборудване и учебни съоръжения, за боеприраси за изтребителите, за ракети "въздух-въздух", за система за управление и наблюдение.

Четирите договора трябва да минат през ратификация от Народното събрание. Ще се наложи и актуализация на Закона за държавния бюджет за 2018 г., защото предстои плащане по сделката, ако тя бъде окончателно одобрена, потвърди Каракачанов. Цялата сума трябва да се плати наведнъж.

Цената може да бъде намалена с 60 000 000 долара (да падне малко под 1,2 млрд. долара - б.р.), ако Конгресът в САЩ одобри поемането на тези разходи от американската страна. Става дума за помощ за приспособяване на авиобазата “Граф Игнатиево” като дом на новите изтребители. Общата стойност на ремонта на базата е около 100 млн. лв. Това включва нови хангари, закрити стоянки на техническо обслужване на самолетите, нова противопожарна система и други подобрения, които са необходими за "живота" на F-16 у нас.

В рамките на споразумението със САЩ се предвижда и изграждането на център с тренажор за обучение на пилоти за изтребителите F-16. Това е част от проекта за индустриално сътрудничество, който върви ръка за ръка с договорите за покупка на 8-те изтребителя. 

Пълният доклад на министрите по сделката предстои да бъде публикуван. 

"Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. С придобиването на нов боен самолет ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот – той ще се чувства като равностоен партньор", каза ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили.

Очаквайте подборности.