Новият кандидат-купувач на ЧЕЗ, сочената за фаворит компания "Еврохолд", е била част от сделката още при предишния кандидат "Инерком" на Гинка Върбакова.

Това става ясно от документ след среща на ръководството на ЧЕЗ-Прага със сенатори от чешката партия "Пирати", съобщава бТВ. От "Еврохолд" потвърждават. Обявиха, че по това време са искали да купят "Инерком".

Срещата между опозиционната партия "Пирати" и мениджъри на ЧЕЗ се е провела преди дни. Според записаното в протокола настоящият кандидат-купувач "Еврохолд" е искал да влезе в сделката още когато е избрана "Инерком". Това било и обяснението да не се проведе изцяло нов кръг преговори след провала на сделката с Върбакова, а да се пристъпи към ново договаряне.

Според зам.-председателя на борда на ЧЕЗ Томаш Плескач дружеството "Еврохолд" се включва в процедурата поради факта, че преди това от "Инерком" са подали оферта с подкрепата на "Еврохолд". 

Пред бТВ сенаторът Лукаш Вагенкнект постави под въпрос и прозрачността на процедурата, и цената на сделката. Особено след като ЧЕЗ-Прага продаде много по-евтино ТЕЦ-Варна, отколкото го е купила.

"Господин Плескач ни каза: От "Еврохолд” са били свързани с Гинка Върбакова и "Инерком". Тази компания е щяла да осигури финансова подкрепа за Гинка. И при втория кръг преговори те подават оферта вече като самостоятелен купувач", заяви Лукаш Вагенкнект, сенатор от квотата на Пиратската партия.

Дали целта не е била "Еврохолд" да останат в сянка - зад Гинка Върбакова, Вагенкнект не се наема да коментира: "Не знам, но в крайна сметка това няма значение, защото ние настояваме за прозрачна процедура за избор на нов купувач", отговаря сенаторът.

От "Еврохолд" обясняват, че целта им е била да закупи преди година "Инерком". От компанията отдавна обявиха, че интересът им към сделката датира оттогава.

"Не, не сме играли с Гинка. През миналата година някъде по това време - юни, когато стана ясно, че "Инерком" има затруднение да направи сделката, се свързахме с "Инерком" и се опитахме да закупим компанията. Естествено уведомихме ЧЕЗ, тъй като без разрешение на "ЧЕЗ груп" това не може да се случи. Проведохме две-три срещи с "Инергом" - не се разбрахме, тъй като те държаха да имат контрол. С това приключиха нашите връзки с "Инерком", обясни Асен Христов от "Еврохолд".

От "ЧЕЗ груп" уточниха, че от "Еврохолд" не са водени преговори при първия опит за сделка, а в протокола на чешката Пиратска партия имало грешки и неточности. "Еврохолд" е била разглеждана от "Инерком" като един от няколко възможни финансови партньори за тях по-късно в процеса", заяви говорител на ЧЕЗ.