Иран потвърди в неделя намерението си допълнително да наруши клаузите по ядрено споразумение от 2015 г., като повиши обогатяването на уран над позволеното ниво от 3,67 процента. 

По време на пресконференция официални представители на ислямската република заявиха, че Техеран ще продължи да нарушава по едно задължение на всеки 60 дни, докато останалите страни по сделката не я защитят от американските санкции.

Повечето санкции на ООН бяха премахнати през януари 2016 г., когато споразумението влезе в сила. САЩ се изтеглиха от него през лятото на 2018 г., като посочиха, че не е достатъчно обхватно и не ограничава ракетната програма на Иран, нито поведението на страната в Близкия изток. 

Ислямската република може да използва поведението на Вашингтон като "значително неизпълнение" и "да се отнася към неразрешения въпрос като причина да се прекрати формалното изпълняване на задълженията".

Иран също посочва, че отказът да се изпълнява споразумението не е нарушение, тъй като в отделна клауза се споменава, че: "Иран ще се държи спрямо връщането или налагането на санкции...или подобно налагане на нови ядрени санкции, като основания да се прекратят задълженията по сделката изцяло или частично". 

Ето как ще функционира процесът по разрешаването на спора, който може да отнеме до 65 дни, освен ако страните не постигнат консенсус за удължаване на срока.

Съвместната комисия на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)

Първа стъпка:
Ако някоя от страните по ядрената сделка смята, че другата страна не спазва задълженията си, тя може да представи оплакването си пред Съвместната комисия, чиито членове са Иран, Русия, Китай, Германия, Франция, Великобритания и Европейския съюз. 

Тогава Съвместната комисия ще разполага с 15 дни, за да разреши проблема, стига да не постигне консенсус за удължаване на срока.

Втора стъпка:
Ако някоя от страните смята, че проблемът не е разрешен след първата стъпка, тя може да сезира външните министри на държавите. Тогава те ще разполагат с 15 дни да разрешат спора, стига да не се постигне консенсус за удължаване на срока.

Заедно с външните министри страните по спора може да поискат помощта и на тричленен консултативен съвет, като двама от представителите му ще бъдат посочвани от засегнатите, докато третият ще бъде независим. Консултативният съвет ще трябва да представи мнение до 15 дни.

Трета стъпка:
Ако проблемът не е разрешен през първите 30 дни, Съвменстната комисия ще има пет дни да предложи някое от мненията на членовете на консултативния съвет, за да разреши спора.

Четвърта стъпка:
Ако ищецът не е удовлетворен от това и приема, че има налично "значително неизпълнение", той може да "се отнася към неразрешения проблем, като основание да прекрати изпълнението на задълженията по СВПД изцяло или частично".

Той също може да уведоми 15-членния Съвет за сигурност на ООН, че проблемът съставлява"значително неизпълнение". В нотификацията страната трябва да докаже, че се е опитала да разреши въпроса чрез предишните стъпки.

Съвет за сигурност на ООН

Пета стъпка:
След като ищецът уведоми Съвета за сигурност, органът трябва да гласува в рамките на следващите 30 дни резолюция, с която да се удължи периода, в който срещу Иран няма да бъдат налагани санкции. Резолюцията се нуждае от 9 гласа и срещу нея не бива да бъде налагано вето от страна на САЩ, Русия, Китай, Великобритания или Франция, за да бъде одобрена.

Шеста стъпка:
Ако подобна резолюция не бъде приета до 30 дни, санкциите в предишните резолюции на ООН ще бъдат повторно наложени, стига Съветът да не реши друго. Те няма да важат със задна дата за договори, които Иран е подписал.

ЕС е разтревожен от намеренията на Техеран

Еврокомисията е силно загрижена заради готовността на Иран да обогатява уран над разрешените количества по силата на ядреното споразумение. Това заяви днес говорителката на ЕК Мина Андреева.

„Призоваваме Иран да не извършва дейности в разрез със споразумението“, изтъкна тя.

И припомни, че то предвижда възможности за уреждане на спорни въпроси. Ясното послание на ЕС е Иран да прекрати дейностите в разрез със споразумението.