Иран призна в понеделник, че е надвишил наложения лимит от запаси на нискообогатен уран чрез споразумението от 2015 г., като така е направена първата голяма крачка в посока развалянето на сделката, година след като САЩ едностранно я напусна, предаде Асошиейтед прес.

Техеран заплаши, че ще увеличи обогатяването на уран до ниво, в което ще може да се произвеждат оръжия до 7 юли.

Отношенията между Иран и САЩ се влошиха през последните седмици - Вашингтон обвини ислямската република за мистериозните атаки срещу два петролни танкера, а след това американски безпилотен дрон бе свален от Иран над Ормузкия проток.

Държавната информационна агенция "ИРНА" цитира външния министър Мохамед Джавад Зариф, който оповести новината за обогатяването на урана.

"Да. Ако европейците правят това, което трябва, нашите мерки са обратими", съобщи дипломатът.

Зариф не е уточнил с колко обогатен уран разполага държавата.

Международната агенция за атомна енергия обяви по-рано, че Иран е нарушил лимита. Според експерти така страната ще може да събере необходимите средства за атомна бомба до една година. Но ако продължи с високо обогатяване, срокът може да падне драматично.

Според клаузите на сделката Иран се съгласява да поддържа по-малко от 300 килограма обогатен уран до 3,67 процента. Преди това страната разполагаше с 10 000 килограма високообогатен уран (до 20 на сто), което е на крачка от необходимото ниво за производството на ядрено оръжие. 

При сключването на сделката през 2015 г. експертите вярваха, че Иран е между няколко седмици или три месеца от това да получи необходимите суровини за направата на бомба.

"Следващата стъпка е свързана с лимита от 3,67 процента, която също ще бъде предприета", предупреди Зариф.