Външният министър на Сърбия Ивица Дачич с контрадействия - той е извикал българския дипломатически представител в Белград на разговор, след като  вицепремиерката Екатерина Захариева привика сръбския посланик в София за обяснение, съобщи "Танюг", цитирана от "Фокус".

Поводът за действията на България е остро изявление на Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов заради негови думи в Познан, свързани с Косово.

„Сърбия желае отношения с България, основани на приятелството, като се разчита и на високо ниво на разбирателство по отношение на най-важните интереси на двете държави и техните народи. Така както ние разбираме проблема, свързан с българската национална идентичност, езика или за Гоце Делчев, така очакваме същото разбиране що се отнася до връзката между Косово и сръбския народ“, е заявил Дачич, цитиран от сръбската информационна агенция. 

Първият белградски дипломат допълва: „Тази изява на българския премиер не се отнася за риболов или качеството на сръбското сирене, но вместо това засяга въпроса за сръбската териториална цялост“. Изявлението на Дачич е направено в събота вечерта, съобщава "Фокус".